Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Порошенко скликав нараду РНБО через рішення суду щодо «Приватбанку»

Президент Петро Порошенко заявив, що скликав нараду в РНБО через рішення суду, який задовольнив позов олігарха Ігоря Коломойського до Національного банку і Кабінету Міністрів щодо націоналізації Приватбанку.

Про це він написав у Twitter.

«Скликав нараду в РНБО щодо ризиків та загроз у зв'язку з ситуацією, що склалася з Приватбанком. Початок о 21.00», — повідомив Порошенко.

Відкриваючи засідання, президент заявив: «У нас дуже тривожна ситуація з точки зору реакції світу на цю подію. Ми вже маємо реакцію Сполучених Штатів, маємо реакцію Євросоюзу, маємо реакцію Світового банку і Міжнародного валютного фонду, країн «Великої сімки, які чітко наголошують — націоналізація 2016 року була вимушеним кроком, абсолютно виправданим, після проведення ретельної перевірки і аудиту, який був найнятий Нацбанком. Фактично не залишалося іншого виходу і в такий спосіб була врятована фінансово-банківська система»,

Петро Порошенко доручив Національному банку доукомплектувати банки і відділення готівкою та не допустити паніки через визнання судом незаконною націоналізацію ПриватБанку.

«Мінфіну (доручаю Ред.) — прорахувати ризики та оцінити всі збитки держави, зокрема, якщо з банку будуть вилучені 150 мільярдів гривень (які держава вклала, щоб врятувати ПриватБанк Ред.)», — сказав Порошенко.

«Ми повинні прибрати ризики, захистити інтереси людей, захистити позицію щодо стабільності національної грошової одиниці і не допустити паніки, яка може бути викликана на ринку», — заявив президент.

За словами голови НБУ Якова Смолія, вже є коливання валютного курсу через рішення суду щодо ПриватБанку.

«НБУ робить все можливе, щоб запобігти паніці серед населення», — наголосив він.

Крім того, Порошенко підтримав пропозицію Мін'юсту звернутися з проханням до Вищої кваліфікаційної комісії суддів прискорити оцінювання суддів Окружного адміністративного суду, який ухвалив рішення щодо ПриватБанку, для того, щоби перезапустити його.

«Якби суди не пройшли через реформу, всі суди були б такі», — підкреслив Порошенко. Він також попросив СБУ оцінити можливості і підстави для порушення кримінальної справи за неправосудне рішення, яке могли ухвалити судді.

Схожі новини