Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Нафтові» обмеження Росії: експерт спрогнозував, що буде з цінами на АЗС

  • 18.04.2019, 17:24
  • 943

За словами експерта, якщо б Росія ввела повну заборону, то дизельне пальне подорожчало б в Україні приблизно на 1−1,5 грн/л, зріджений газ — на 2 грн/л.

Новий режим видачі дозволів на експорт російського зрідженого газу і дизельного пального, який почне діяти з 1 червня цього року, не призведе до припинення поставок пального в Україну.

Про це написав на своїй сторінці у Facebook написав директор консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн, повідомляє УНІАН.

«З'явився текст документа. Щодо дизпального і зрідженого газу буде новий режим видачі дозволів на експорт. Такий режим є і сьогодні. Про заборону поставок мова не йде, а кому дадуть дозволи — подивимося», — написав експерт.

При цьому він зазначив, що якщо б Росія ввела повну заборону, то дизельне пальне подорожчало б в Україні приблизно на 1−1,5 грн/л, зріджений газ — на 2 грн/л.

«По дизелю заміщення відбудеться за рахунок білорусів, морських поставок і збільшення переробки на „Укртатнафті“. У середньому зростання цін на 1−1,5 грн/л. Зріджений газ. Заміщення за рахунок моря, Казахстану і західного кордону. В середньому зростання на 2 грн за літр в порівнянні з нинішнім рівнем», — вважає експерт.

При цьому він зазначив, що для переключення на нові джерела поставок потрібно місяць, протягом якого спостерігалася б цінова турбулентність з непрогнозованою зміною ціни.

Нагадаємо, Росія обмежила експорт в Україну російської нафти і нафтопродуктів. Як заявив прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв, товари, такі як продукція ПЕК, у тому числі вугілля, нафта та нафтопродукти, з 1 червня поточного року можна буде вивозити в Україну лише на підставі окремих дозволів.

За його словами, такі дії уряду РФ викликані тим, що раніше Україна розширила список заборонених для імпорту на територію України російських товарів.