Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Повернення у Крим: фільм українського режисера потрапив у програму Каннського кінофестивалю

  • 18.04.2019, 16:39
  • 927

Сьогодні, 18 квітня, Каннський кінофестиваль оголосив конкурсну програму премії Особливий погляд. До неї потрапив фільм українського режисера Нарімана Алієва і продюсера Володимира Яценко «Додому».

Про це повідомляє НВ.

За сюжетом батько (Ахтем Сеітаблаєв) і син везуть з Києва тіло старшого сина і брата, щоб поховати його вдома, в Криму. Сучасні українські реалії проходять лейтмотивом через історії героїв фільму. У центрі сюжету — конфлікт поколінь і їх розуміння слова «дім». Сценарій до фільму писали Наріман Алієв і режисер Марися Нікітюк.

Особливий погляд — це друга за значимістю премія Каннського кінофестивалю після основної конкурсної програми. Цього року головою журі Особливого погляду є режисер Надін Лабакі (Капернаум). Минулого року в ній же був представлений фільм Донбас українського режисера Сергія Лозниці, які отримав приз за кращу режисуру.

Примітно, що до фільму Додому України на Каннському фестивалі представляли тільки фільми Сергія Лозниці, створені в ко-продукції. Це «Щастя моє» (2010), «В тумані» (2012), «Лагідна» (2017) і «Донбас» (2018). З 2001 року Сергій Лозниця разом з сім'єю живе в Німеччині.

«Додому» — це дебют Нарімана Алієва в повнометражному кіно. Сам режисер відомий за трилогією «Кримські історії: Повернутися на світанку» (2013), «Тебе люблю» (2014 року) і «Без тебе» (2015). Фільм «Без тебе» отримав позитивні відгуки на Берлінале в 2015 році.

Схожі новини