Передплата 2024 «Добрий господар»

«Квітів саджу багато — щоб сліпак і наївся, і мені залишив»

Квітникарка Лариса Кожушко ділиться багаторічним досвідом догляду за зеленими насадженнями

Багато синіх, жовтих, білих кольорів — із вкрапленнями рожевого. Таку кольорову гаму спостерігає зараз із балкона на своїй грядці Лариса Кожушко. Живе у селі Магерові, що за 18 км від Рави-Руської, і викладає фортепіано у тамтешній дитячій музичній школі. А ще пані Лариса дуже любить вирощувати квіти.

Зараз у її садку буяють гіацинти, нарциси, тюльпани. Квітникарка надає перевагу голландському насінню, яке щороку купує у професіоналів. Хоч воно і дорожче, але на сто відсотків упевнена в його якості. Жінка садить завжди багато, бо, як розповідає, є такий гризун-ненажера, який любить поласувати цибулинами квітів, — сліпак. Світлана жартує, що тому й садить багато, аби й сліпак наївся, і ще їй залишив…

Тюльпани, каже квітникарка, вразливі до вірусних захворювань. Це культура, яка потребує, щоб її щороку викопували, просушували, улітку зберігали в теплих умовах і на осінь висаджували. Тобто тюльпани люблять, щоб із ними «бавилися». На відміну від них, нарциси можуть рости на одному місці до чотирьох років. А от гіацинти схожі до тюльпанів. Їх теж бажано викопувати, бо якщо багато років ростуть на одному місці, то дрібнішають.

Зараз у квітнику пані Лариси вже квітнуть низькорослі тюльпани сорту Грейга. А от Тріумф — сорт високих тюльпанів, які йдуть на зріз, із них формують букети. У тюльпанів Фостера переважає гама жовто-червоних кольорів, вони цікаві своїми декоративними листочками. Починають набирати кольору папугові, тобто тюльпани із пелюстками як у пташки пір’ячко. Уже є тюльпани, у яких суцвіття нагадує піон.

Тюльпани гарно виглядають, якщо садити один їхній сорт вкупі — як букет.

Останнім часом на Львівщині квітникарство розвивається, люди об’єднуються у групи, висаджують нові сорти квітів біля своїх садиб. «Люди зрозуміли, що недостатньо хліба і видовищ. Має бути щось для душі, якесь приємне і водночас корисне заняття, яке навіть прибуток може приносити, — каже пані Лариса. — Багато людей почали черенкувати і пропонувати на продаж вазони чи розводити городні квіти».

Пані Лариса тішиться, що її прагнення до розвитку і пізнання чогось нового перейняла її дочка Наталя. Живе у Львові, і теж розбила квітник під вікнами своєї квартири… Лариса Кожушко каже, витрачає на квіти багато часу і грошей. До прикладу, на жоржини може витратити до двох тисяч гривень. Стільки ж — на гладіолуси. «Тільки думала нову блузочку купити, а тут прийшло повідомлення, що на пошті посилка чекає, і вже блузку не купуєш, а купуєш квіти», — зазначає квітникарка.