Передплата 2024 ВЗ

Як не боятися нітратів у ранніх і тепличних овочах: дієтолог розповіла головні секрети

  • 18.04.2019, 08:32
  • 825

Ранні й тепличні овочі та зелень містять дуже багато корисних речовин, у тому числі таких, які захищають організм від потрапляння в нього нітратів.

Таку думку висловила лікар-дієтолог Оксана Скиталінська, повідомляє УНН.

«Дуже багато українців, на жаль, бояться перших, тепличних овочів, зелені, і уникають їх. Але це дуже невірно, оскільки вони позбавляють себе дуже цінних речовин, які містяться у цих продуктах — навіть тепличних, навіть із супермаркету. Всі рослини для того, щоб вони росли, потребують азоту, оскільки фотосинтез можливий лише за присутності азоту. Але крім того, що зелень містить нітрати, вона ще містить „антинітратні“ компоненти, зокрема, клітковину, яка захищає кишечник від потрапляння в нього нітратів. Крім того, дуже важливою є присутність вітаміну С у рослинах. Він нейтралізує дію нітратів, і легко засвоюється, оскільки знаходиться в комплексі із біофлавоноїдами — кольоровими зеленими пігментами», — зазначила дієтолог.

За її словами, навіть тепличні овочі та зелень містять, зокрема, цілий комплекс фолатів (вітамінів групи В9, фолієвої кислоти). Ці вітаміни містяться в зелених рослинах і оберігають серцево-судинну систему від ушкоджень, від прогресування атеросклерозу, запобігають інсультам, інфарктам, багатьом ускладненням атеросклерозу.

Крім того, речовини, що містяться в зелені, корисні для мозку, для нормального функціонування нейронів, що вкрай необхідно для сучасної людини, яка щодня отримує і споживає величезний обсяг інформації з інтернету, телефон тощо.
Також ці речовини потрібні для підтримання імунного тонусу кишечника. Саме через споживання зелені організм включає такі механізми, які активують, імунні клітини нашого кишечника, запобігаючи послабленню імунітету, розвитку різноманітних алергічних захворювань, але сучасна людина недоотримує фолатів із раціоном харчування. Достатньо однієї чашки таких листочків, щоб організм поповнився запасом цих речовин.

Схожі новини