Передплата 2024 «Добра кухня»

«Зазомбовані, дегуманізовані суспільства самі стають небезпечними», — Павло Клімкін про Росію

Керівник українського МЗС вважає, що Путін перетворив більшість росіян на сталінських зомбі

Соціологічна наука констатувала, що з 2019 року російське суспільство стало сталіністським, Україні доведеться враховувати цю нову реальність.

Таку думку висловив глава Міністерства закордонних справ України Павло Клімкін, коментуючи нові результати соціологічного опитування російського «Левада-центру» щодо ставлення росіян до Йосипа Сталіна.

«У березні 2019 року позитивно (з захопленням, з повагою, з симпатією) до цього патологічного убивці ставився 51% росіян. Це найвищий показник за всі роки, і він уперше перевалив за 50%. Тобто відтепер особисте ставлення до Сталіна є гарним у більшості росіян», — каже глава МЗС.

Також, за його словами, ще більше вражає ситуація з оцінкою його ролі в історії Росії: тут позитивну оцінку тиранові виставили аж 70% опитуваних.

«Нарешті, третє запитання можна назвати тестом на людоїдство. Звучить воно так: „Як ви гадаєте, чи виправдані людські жертви, яких зазнав радянський народ у сталінську епоху, великими цілями й результатами, які були досягнуті в найкоротший строк?“.
Уявіть собі, 46% виправдали убивство мільйонів ні в чому не винних людей, тимчасом як 45% заявили, що ці жертви нічим не можна виправдати», — наголошує Клімкін.

Клімкін пригадав сучасні чествування Сталіна в Росії: «гори червоних гвоздик на могилі тирана, лідери атеїстичної Компартії, які моляться разом із священиками, священики, які славлять погромника церкви й убивцю тисяч священнослужителів, нарешті, блюзнірські зображення Сталіна на іконах».

«Усе це виглядає, як якась хвора фантасмагорія, такого абсурду в принципі не може бути! Але він є, і він прогресує», — підкреслює міністр.

За словами Клімкіна, українцям просто в голові не вкладається, як можна виправдовувати масові репресії, розстріли, чистки, арешти, табори, депортації та пробачити Голодомор.

Міністр зазначив, що правлячий режим РФ з 2014 року від початку агресії проти України плекав сталіністську хворобу російського суспільства.

«Кремлівський режим ще раз довів, що майстерно володіє найпідступнішими методами маніпуляцій масовою свідомістю і на даний час тримає більшість російського суспільства в зазомбованому стані», — наголосив Клімкін.

За його словами, Путінові культ Сталіна потрібен передусім для того, щоб зміцнити основу власного культу, власної «сильної руки».

«Але є ще один чинник, який не може ігнорувати ні Україна, ні весь світ. Зазомбовані, дегуманізовані суспільства самі стають небезпечними, здатними за наказом режиму чинити велике зло», — резюмує міністр.

Схожі новини