Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Місце зустрічі — підземелля вежі Корнякта

Нова підземна туристична траса буде 800 метрів завдовжки

22 квітня у сесійній залі Львівської міськради відбудеться громадське обговорення туристичного проекту — прокладення нового підземного маршруту. Траса стартує від підземель вежі Корнякта, проходитиме центром, зокрема через площу Ринок, а фінішує біля площі Івана Підкови.

Подібна траса уже чимало років працює у польському Жешуві, її протяжність — 369 метрів. У місті Лева маршрут буде значно довший — 800 метрів. У Жешуві — 25 пивниць, 15 коридорів, пов’язаних в одну трасу глибиною 8−10 метрів. Ними туристи проходять за 45 хвилин. У підземеллях Жешува — експозиції фрагментів цегляних і кам’яних мурів, відреставровані підвали історичних будинків.

У Львові маршрут буде призначений для відвідування туристичних груп по 15 осіб, у супроводі екскурсовода, з інтервалом у півгодини. Зокрема, гостям покажуть майданчик перед оборонною спорудою- бастеєю Низького муру, вестибюль під площею Івана Підкови, з΄єднувальні підземні проходи під вул. Івана Федорова, пл. Ринок та вул. Театральною. Траса поєднає східну і західну ділянки міських мурів, а також будівлі різних періодів, стилів та призначення: підземелля костелу Домініканців та костелу Єзуїтів, пивниці житлових будинків з елементами готики, ренесансу й класицизму.

Власниця турфірми Любов Микитка вважає, підземний маршрут матиме певний попит серед молоді. «Успіх маршруту також залежатиме від цінової політики, — каже Микитка. — Якщо квиток буде коштувати у межах ста гривень, то піде багато людей. Гадаю, такий маршрут потрібен, буде цікаво. Чимало туристів уже знають місто Лева ледь не напам’ять. Тож потрібне щось нове».

А гід Володимир Космина зауважив, що туристична «підземка» буде не буде надто цікавою для іноземних гостей, зате може спокусити українських туристів, зокрема киян. «Народ любить щось таке старовинне, екстравагантне, — каже Космина. — Цей підземний маршрут планували запустити ще до Євро-2012, прокласти від вежі Корнякта аж до Оперного театру. На це навіть виділяли грант. Тепер маршрут вирішили скоротити до площі Підкови».

Цікаво, де ж подівся той «грант», якщо його справді «виділяли»?..

Схожі новини