Передплата 2024 «Добра кухня»

«Судова система тяжко хвора»: Луценко прокоментував звільнення Савченко і Рубана

  • 16.04.2019, 11:58
  • 743

Вихід із-під варти обвинувачених у спробі державного перевороту Надії Савченко та Володимира Рубана не означає їхнього виправдання.

Про це заявив генеральний прокурор Юрій Луценко.

«Звільнення з-під варти на підготовчому судовому засіданні зовсім не означає зняття обвинувачення. ГПУ наполягає на достатності доказів Савченко і Рубана в скоєнні злочинів», — написав він у Facebook.

Водночас генпрокурор констатував, що ряд деяких резонансних судових рішень, коли арешту уникають підозрювані у вбивстві та тероризмі, змушує визнати: судова система тяжко хвора.

Луценко також назвав три причини такої «хвороби» судової системи.

«Причина перша — дозволені законом маніпуляції із безкінечними змінами адвокатів. У Савченко таких адвокатів (які то входили в процес, то покидали його) було 8 платних і 1 безплатний від держави. Законопроект для усунення цих зловживань давно лежить в ВР.

Причина друга — критично мала кількість суддів в судах. 40% незаповнених вакансій призводить до того, що відвід навіть 1 судді призводить до передачі справи в інший суд. «Футбол» зміни судів у справі Савченко — Рубана з каруселлю відводів на кожному етапі вражає: Верховний суд — Чернігівський районний — Чернігівський апеляційний — Верховний суд — Солом"янський районний — Київський апеляційний — Верховний суд — Київський апеляційний — Дарницький районний — Київський апеляційний — Броварський районний.

Причина третя — небажання окремих суддів виконувати свою роботу. Інакше як самоусуненням важко назвати самовідвід у цій справі тільки тому, що хтось з родичів судді проживає на окупованій території", — вважає Луценко.

Нагадаємо, 16 квітня нардепа Надію Савченко та очільника організації «Офіцерський корпус» Володимира Рубана звільнили з-під варти. Таке рішення ухвалив Броварський міськрайонний суд. Суд не продовжив їхній арешт, а термін попереднього сплив.

Савченко разом із Рубаном звинувачують у підготовці захоплення державної влади, а також у посяганні на життя державного діяча, підготовці теракту, сприянні терористичній організації і незаконному поводженні зі зброєю.

Савченко затримали 22 березня 2018 року у Верховній Раді після того, як парламент зняв з неї недоторканність. Рубана затримали 8 березня 2018 року під час перетину лінії розмежування на Донбасі в контрольному пункті в’їзду та виїзду «Майорськ».

Схожі новини