Передплата 2024 «Добра кухня»

Росія планує спростити надання свого громадянства жителям ОРДЛО, — ЗМІ

  • 16.04.2019, 13:57
  • 469

У Кремлі розглядають можливість надання жителям окупованих територій українського Донбасу громадянства Росії.

Про це повідомляє РБК із посиланням на власні джерела в адміністрації президента РФ, інформує ТСН.

За даними журналістів, проект указу вже готовий і тепер усе залежить від політичного рішення Володимира Путіна. Передбачається, що в разі підписання документу жителі окупованих окремих районів Донецької та Луганської областей зможуть за спрощеною процедурою стати громадянами Росії — без обов'язкових іспитів і дотримання вимоги про проживання в РФ більше п'яти років. Підстави для такого рішення надав «закон» так званої Держдуми Р Ф, легітимності якої Україна не визнає через проведення виборів до неї в анексованому Криму. «Закон» набув чинності в березні та дозволяє главі російської держави застосовувати спрощену процедуру щодо мешканців країн із складною суспільно-політичною і економічною ситуацією, людям із зон військових конфліктів тощо.

Наразі відомо, що згідно планів росіян, які були озвучені на нарадах, котрі передували створенню проекту президентського указу, основними умовами надання громадянства РФ жителям ОРДЛО будуть наявність так званих паспортів «ЛНР» і «ДНР» та здача українського паспорта. При цьому «силовикам» бандитських формувань документи видаватимуть безпосередньо на окупованих територіях, а цивільним доведеться виїздити для оформлення громадянства до Ростовської області Росії.

Офіційно підтвердження чи спростування такої інформації немає. Російські ЗМІ не отримали коментарів ані від прес-секретаря президента Р Ф Дмитра Пєскова, ані від МВС, ані від посадовців так званих «ДНР» і «ЛНР». Відомо лише, що кількість виданих «паспортів» псевдореспублік вимірюється однією-двома сотнями тисяч, тоді як заявлена окупаційними структурами чисельність населення ОРДЛО становить 3,7 млн ​​осіб.

Видання також зауважує, що рішення про можливу «паспортизацію» мешканців окупованих територій України потрібне Кремлю для майбутніх переговорів із українською владою. Це начебто має бути елементом торгу, яким Москва зможе поступитися в разі отримання потрібних їй поступок від Києва. РБК посилається на джерела, котрі говорять про гіпотетичне вікно можливостей для переговорів, яке відкриється в разі зміни влади в Україні за підсумками президентських виборів. Водночас втілення цього рішення в життя означатиме крах російських надій на переговори і є, на думку московських політологів, робочим сценарієм Кремля на випадок кризового розвитку подій на Донбасі.

«Це демонстративно ворожі дії і стратегічний виклик для Зеленського, в програмі якого говорилося про мир на Донбасі», — вважає керівник програми «Російська внутрішня політика та політичні інститути» Московського центру Карнегі Андрій Колесников. Політолог Олексій Макаркін додає, що «рішення про паспортизацію, по суті, демонструє, що домовитися з Києвом не вдається, а значить, санкції збережуться», однак Росія вже звикає жити під їхнім тиском.

Схожі новини