Передплата 2024 «Добра кухня»

Секретна мова жестів: експерти розповіли, що приховують кандидати в президенти України

  • 15.04.2019, 08:58
  • 1 909

Порошенко вербально демонструє лідерство, а Зеленський — відкритість, роз’яснює психолог.

Мова тіла здатна розповісти про людину набагато більше, ніж її слова. Симпатія, невпевненість, агресія, сум та навіть обман — жести та міміка розкриють усю правду про будь-кого, навіть про лідерів країни, йдеться в ТСН.Тиждень.

«Ми зараз спостерігаємо дуже цікавий двобій між дуже різними кандидатами за своїми невербальними ознаками», — каже психолог Валентин Кім.

Найзапекліша війна між кандидатами на пост президента: один досвідчений — майже двадцять років грає на політичній арені — президент України Петро Порошенко. Інший - у великій політиці кілька місяців, щоправда, теж грає десятиліттями на іншій сцені — Володимир Зеленський. «Слова, той сенс, який ми в нього вкладаємо, це десь 7−8 відсотків від тої інформації, яку ми сприймаємо», — пояснює психолог.

Скоріше за все, у промові кажуть те, що хочуть почути виборці. В спічах кожне слово продумане заздалегідь. І не секрет, що створюють їх ціли команди професіоналів. Однак те, що приховують від вух, можуть розпізнати очі. Крім того, тембр голосу та чистота мовлення. Усе це — козирі проти політичного зваблення.

Кожен бачив улюблений рух чинного глави держави вертикальні жести руками — візитівка Порошенка. Це утвердження лідерства. «Жести вертикально орієнтовані, зверху вниз — це жести влади. Лідерства, управління, контролю. Вказівний палець дуже часто використовують люди, які займають лідерську позицію. Політики, які виступають перед великим оточенням, бо тому що це жест, який привертає увагу», — пояснює психолог.

Увагу психолога привернув ще один жест, ледь помітний — лікті президента часто притиснуті до тулуба, а це означає, Петро Порошенко постійно згрупований і намагається контролювати себе кожної миті, аби утримати чіткий образ на публіці і не наразитися на небезпеку. Майстер комунікації. Щоправда ці жести з’явились лише кілька років тому. Лише за два роки Петро Порошенко навчився говорити не тільки словами, але й тілом. Підсилює сказане вже професійно вивіреними жестами відкритості, аби привернути увагу.

Рухи Володимира Зеленського розмашисті і відкриті. Частота жестикуляції висока. «Володимир Зеленський — це людина емоційна. Менш схильний до самоконтролю. Людина поштовху, творчого пориву, енергійний», — доповнює Кім.

Щоправда, йому дещо складно впоратись із хвилюванням у своєму новому амплуа і натренованої жестикуляції ще зовсім немає. От наприклад у ніч оголошення результатів екзит-полів Зеленський тримає руку за спиною — це його спосіб стримувати емоції. Потім хапається за мікрофон двома руками — і це, на думку психологів, теж свідчить про те, що він намагається опанувати себе. Стійкість йому додає ще й дружина, адже молодий політик постійно шукає поглядом очі своєї Олени. Це означає — вона для Володимира підтримка і надійний партнер.

У одного спокійний, врівноважений, довірливий, з постійним коливанням від гучного пафосу до шепоту. «Відсутність метушні. Без поспіху, зваженість і мова така ж. Активні паузи, активні акценти. Він дуже добре працює з силою голосу. Він прийняв рішення, він діє», — каже засновниця школи красномовства Ольга Габлюк.

У іншого — енергійний, емоційний та з дуже характерною хрипотою. «Це енергія, молодість, завзятість, готовність до нового», — додає експерт.

Обидва мають приємний тембр — ідеальний для політика, бо викликають несвідому симпатію. І хоч за цими ознаками майже неможливо вгадати характер, скоріше — розпізнати образ. Перевагою Порошенка тут є досконале володіння українською мовою. У Зеленського практики публічних виступів українською очевидно обмаль. «Коли йому спонтанно доводиться перекладати з російської на українську, то виникають певні паузи. Але я впевнена, його і самого це відволікає», — пояснює Ольга.

У Петра Олексійовича величезний досвід за плечима. Він відпрацьовує себе як політика повсякчас, і словом, і жестом. А от Володимир Зеленський звик до іншої публіки, інших сцен, тому він лише починає вчитися політичній витривалості та самоконтролю. Хоча, насправді, обидва кандидати навіть за останні три тижні — еволюціонують, кажуть наші експерти. І дуже чекають на дебати двох кандидатів на пост президента. Знаючи, що треба не лише слухати, а й уважно спостерігати за кожним їх жестом, нам з вами буде легше зробити свій остаточний вибір.

Схожі новини