Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Зі шкільної бібліотеки в Барселоні через сексизм прибрали 200 книг: серед них «Червона шапочка» і «Спляча красуня»

  • 14.04.2019, 20:44
  • 695

З бібліотеки школи Табер у Барселоні прибрали 200 книжок, які пропагують «токсичні гендерні стереотипи». Серед них казки «Червона шапочка» та «Спляча красуня».

Про це повідомляє «Громадське».

Спеціальна комісія, до якої увійшли й батьки дітей, перевірила бібліотеку школи Табер, якою управляє каталонський уряд.

Комісія дійшла висновку, що в каталозі книжок для дітей до 6 років 30% творів мають «токсичні гендерні стереотипи», 60% — менш серйозні проблеми, і тільки 10% відповідають правилам гендерної рівності.

Так, окрім казок «Червона шапочка» та «Спляча красуня» комісія прибрала відому легенду про Святого Георгія, в якій, на думку комісії, також є сексистські стереотипи: чоловік у цій історії сміливий герой, що вбиває дракона, а жінка — налякана принцеса.

Одна з матерів із комісії зазначила, що часто в творах чоловіки пов’язані з такими цінностями, як сміливість на конкурентоздатність.

«Крім того, в ситуаціях насильства, хоча це всього лише маленькі витівки, саме хлопчик діє проти дівчинки. Це посилає меседж про те, хто може здійснювати насильство і проти кого», — пояснила представниця комісії.

У школі Табер також перевірять книги для учнів початкової школи — з 6 до 12 років, проте прибирати їх не будуть.

«У ранньому дитинстві діти подібні губкам і вбирають все навколо, що дозволяє нормалізувати сексистські стереотипи. Однак учні початкових шкіл мають більшу здатність критично мислити, і книги можуть дати їм можливість вчитися, так що вони самі розпізнають елементи сексизму», — пояснили в комісії.

Як зазначає El Pais, інші школи Каталонії також почали перевірку своїх бібліотек для виявлення творів із гендерною дискримінацією.

Схожі новини