Передплата 2024 «Добрий господар»

Україна продовжує боротьбу за припинення будівництва «Північного потоку-2» — Порошенко

  • 12.04.2019, 18:34
  • 647

Президент України Петро Порошенко заявляє, що Україна продовжує боротьбу за припинення будівництва російського газопроводу «Північний потік-2».

Як передає УНІАН, про це Порошенко сказав на спільній з канцлером Німеччини Ангелою Меркель прес-конференції у Берліні.

«Північний потік-2» не є новим у дискусіях між Україною та Німеччиною, між Україною і Європейським Союзом. Ми твердо наголошуємо, що ми не припинили нашої боротьби за те, щоб зупинити будівництво «Північного потоку-2″, запропонувавши німецьким компаніям участь в управлінні українською газотранспортною системою», — зауважив президент і додав, що наявність стратегічного партнерства між Україною та ФРН не означає повну відсутність різних підходів до вирішення різних проблем.

«Поки що позиція Німеччини — це захистити Україну і забезпечити безпеку. Механізми захисту цієї безпеки поки що ми бачимо по-різному: Німеччина — у вигляді гарантування певного обсягу прокачування (газу через українську ГТС — УНІАН), ми бачимо у вигляді зупинки будівництва цього газопроводу у зв’язку з тим, що ми бачимо серйозну політичну забарвленість і загрозу для України», — сказав Порошенко.

За його словами, «наші переговори в Німеччині у цій сфері продовжуються».

Довідка:

Проектом «Північний потік-2» передбачено будівництво і роботу двох гілок газопроводу загальною потужністю 55 млрд кубометрів газу на рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини.

Новий трубопровід в обхід України планується побудувати поруч з уже існуючим «Північним потоком-1». Будівництво газопроводу має завершитися до кінця 2019 року. Довжина трубопроводу становитиме 1220 км, він має з'єднати російську Усть-Лугу і німецький Грайфсвальд.

Наприкінці березня — початку квітня 2018 року компанія Nord Stream 2 (оператор проекту будівництва газопроводу «Північний потік-2») отримала дозволи на будівництво газопроводу від Німеччини і Фінляндії, а в червні — від Швеції.

При цьому Данія, через територію якої газопровід також повинен проходити, відповідного дозволу не надала. На початку травня 2018 року компанія Nord Stream 2 вже почала роботи з будівництва приймальної станції майбутнього газопроводу в околицях німецького міста Лубмін. Україна виступає проти будівництва «Північного потоку-2».

Схожі новини