Передплата 2024 «Добра кухня»

Від початку «березневого перемир’я» на Донбасі загинули 12 українських воїнів

  • 12.04.2019, 10:58
  • 654

Від 8 березня, коли на Донбасі розпочався черговий режим припинення вогню, окупанти здійснили 239 обстрілів з різних видів зброї, у тому числі 144 — із заборонених Мінськими угодами.

Загинули 12 українських військових, 44 отримали поранення.

Про це заявив постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Ігор Прокопчук під час засідання Постійної ради ОБСЄ, повідомляє Укрінформ.

«Через місяць після того, як 8 березня набуло чинності останнє зобов’язання щодо припинення вогню, російські збройні формування здійснили 239 обстрілів з різних видів зброї, у тому числі 144 — із забороненого Мінськом озброєння. Вони випустили 1010 мінометних і 53 артилерійські снаряди на позиції українських військових та на житлові райони. У результаті цих атак загинули 12 українських військовослужбовців, ще 44 отримали поранення», — заявив Прокопчук.

Він, зокрема, вказав на те, що 5 квітня російські збройні формування здійснили обстріл українських позицій із артилерійських систем калібру 152 і 122 мм. Аналіз знайдених на місці обстрілу уламків снарядів засвідчив застосування окупантами керованих 152-мм артилерійських боєприпасів типу «Краснополь».

«Ці снаряди належать до останніх високоточних розробок Росії, знаходяться на озброєнні артилерійських частин збройних сил Росії та виробляються військово-промисловою компанією «Калашников», — зазначив Прокопчук.

Український дипломат додав, що російські збройні формування продовжують розгортати свої позиції на порушення узгодженої контактної лінії на Донбасі та відмовляються від обговорення по суті додаткових заходів, запропонованих українською стороною в рамках переговорів у Мінську задля встановлення сталого і всеосяжного припинення вогню.

«З наближенням до свята Великодня, ми закликаємо російську сторону виконати свою відповідальність як учасника конфлікту і реально виконати свої зобов’язання із припинення вогню — тривалого і незворотного. Це також вимагатиме подальших кроків з виконання безпекових положень Мінських угод: виведення всіх російських військ, найманців і зброї з території України під моніторингом ОБСЄ», — наголосив Прокопчук.

Схожі новини