Передплата 2024 ВЗ

Понад мільйон українців мають онкологічні захворювання

  • 12.04.2019, 11:13
  • 788

Українці з-поміж інших хвороб найбільше бояться раку через високу вартість лікування.

Щороку в країні виявляють 140 тисяч нових випадків захворювання на онкологічні хвороби, йдеться в сюжеті ТСН.

Дівчина на мільйон — це нині пані Вікторія може жартувати про своє лікування, а коли дізналася про діагноз, буле чітке відчуття, що життя скінчилося. «Залишаєшся ти один на увесь світ. Світ віддаляється, ти мов стоїш на краю прірви», — каже вона. Агресивна пухлина молочної залози потребувала сучасної таргетної терапії. Один препарат коштував 50 тисяч гривень за ампулу, другий 180 тисяч. Вікторія спочатку витратила всі свої заощадження, продала авто: «Моя машина — це чотири уколи з 18». З дорослими онкохворими майже не співпрацюють благодійні фонди, тож жінці допомагала донька, друзі, незнайомі люди. Вікторія влаштовувала акції, аби розповісти про себе, півтора року родина жила в режимі постійного пошуку грошей. На лікування пішло 1,7 млн гривень.

Саме через вартість лікування українці найбільше бояться онкологічного діагнозу. Деякі взагалі відмовляються від допомоги, бо не мають грошей. Нині на рак хворіє більше мільйона українців. У зоні ризику кожна шоста жінка, і кожен четвертий чоловік. Прем’єр Володимир Гройсман запропонував запровадити державне страхування онкохворих, однак це можуть дозволити собі лише найбагатші країни світу. В Америці, наприклад, державним коштом страхують бідних, пенсіонерів і держслужбовців — решта має приватну страховку, яку частково сплачує роботодавець, частково сам власник. Для родини українця Владислава Баргмана, що працює хірургом в університетській клініці в США, страховий поліс обходиться у 800 доларів на місяць.

У МОЗі пояснюють, що пролікувати всіх онкохворих державним коштом не зможуть, але з наступного року буде базовий пакет, куди увійдуть найбільш розповсюджені види пухлин, але скільки на це піде коштів — лише починають рахувати: «Ми не можемо дати, як в ресторані є блюдо, є ціна. Висічення пухлини шкіри займає 15 хвилин і 300 гривень. Рак стравоходу — воно коштує сотні тисяч гривень». Що більш запущена стадія, то дорожче лікування. Щороку виявляють 140 тисяч нових хворих на рак, половину вилікувати неможливо, бо вже запізно — пацієнти звертаються на 3−4 стадіях. Щоб знаходити пухлини на початку їх розвитку, для українців з групи ризику буде більше 20 безкоштовних діагностичних процедур. Призначати ці дослідження зобов’яжуть сімейних лікарів з 1 липня.

Схожі новини