Передплата 2024 ВЗ

Митрополит Епіфаній: «Саме Порошенко доклався до автокефалії Православної церкви України»

Але жодних указівок священикам (аби закликали голосувати за чинного президента) предстоятель ПЦУ не дає

«Таких складних президентських виборів в історії Україні ще не було, — заявив на прес-конференції у Львові предстоятель Православної церкви України Митрополит Епіфаній (на фото). — Після першого туру в суспільстві лунає мова ненависті… Ми не ділимо парафіян за політичними поглядами. Як церква, не маємо право вказувати. Наголошуємо лише на тому, що усі повинні прийти й проголосувати чесно. Обираємо не просто главу держави, а людину, яка буде лідером української нації на наступних п’ять років. Обираємо людину, яка буде нас вести. Або в тому напрямку, який був сформований після Революції гідності, або навпаки — курс буде змінено».

Митрополит Епіфаній планував свій перший візит до Львова як глава Православної церкви України ще у лютому цього року — на конференцію «Україна і Томос». Тоді не вдалося, зате тепер привіз до міста чудотворну ікону Кікської Матері Божої. Помолитися біля ікони можна у Катедральному Соборі Успіння Пресвятої Богородиці Львівської єпархії, що на вул. Руській.

На прес-конференції Епіфанія запитали, зокрема, чи глава Православної церкви України давав вказівку священикам закликати на проповідях голосувати у другому турі за президента Порошенка? «У мене немає номеру телефону Порошенка, — відповів митрополит Епіфаній. — З президентом України зустрічався лише на офіційних заходах. Ніхто з адміністрації президента до мене не звертався, аби священики агітували за Порошенка. Ніхто не згадує його ім’я під час Богослужінь. Але не приховуємо, що саме глава держави неабияк доклався до автокефалії Православної церкви України. У Томосі прописано його ім’я, і цього вже не скасувати».

Епіфаній каже, у Кремлі не можуть змиритися з тим, що Україна має власну православну церкву, незалежну від Москви. Каже, у Росії є бажання і план посіяти ворожнечу серед православних церков в Україні, — аби «зруйнувати нас зсередини». Але, як запевняє Епіфаній, Томос уже ніхто не скасує. Журналісти також запитали Епіфанія, чи є у нього діалог із РПЦ в Україні (колишня УПЦ МП). «Як такого спілкування між нами немає, — відповів Митрополит Епіфаній. — Наша церква відкрита для ієрархів, духовенства, вірян, які перебувають у складі РПЦ. Звертаємося, але не маємо відповіді, і немає жодного поступу… На східній Україні більше парафій, які перебувають у духовній єдності з РПЦ. На західній же Україні уже понад пів-тисячі парафій приєдналися до ПЦУ. Цей процес буде незворотнім. Але не ставимо якихось рамок, наприклад, щоб уже цього року перейшли кілька тисяч парафій. Хочемо, щоб цей процес був мирним і добровільним».

Журналіст «ВЗ» поцікавилася у предстоятеля Православної церкви України його враженнями від Львова. Епіфаній сказав, що не вперше гостює у столиці Галичини, але щоразу закохується у наше місто, як уперше. «Дуже приємно прогулятись цими історичними вуличками, споглядати ці історичні фасади, — наголосив митрополит Епіфаній. — Учора звернув увагу, прогулявшись від міської ради до Львівської ОДА, настільки львівська архітектура вражає! Вона є унікальною, і Львів є містом унікальним. Надихає особливою історичною атмосферою».

Схожі новини