Передплата 2024 «Добра кухня»

В Україні стартував весняний призов

Протягом квітня-червня на строкову військову службу планують призвати 18 тисяч 752 юнаки.

В Україні розпочався весняний призов на строкову військову службу. Згідно з відповідним указом президента України Петра Порошенка, стартував він 1 квітня і триватиме по 30 червня. Цьогорічний же осінній призов триватиме з 1 жовтня по 31 грудня.

Згідно і указом, на строкову військову службу до лав Збройних сил України призиватимуться придатні за станом здоров'я чоловіки віком від 20 до 27 років, які не мають права на звільнення або відстрочку від призову. Згідно з законом «Про військовий обов’язок і військову службу», для юнаків, які не мають вищої освіти, строк служби становить 18 місяців, а для тих, хто має ступінь спеціаліста або магістра, — 12 місяців.

При цьому юнаки 18−19 років мають можливість за бажанням пройти службу в армії на контрактній основі.
Нагадаємо, Кабінет міністрів України збільшив кількість призовників на строкову військову службу у рамках цьогорічної весняної кампанії. Призову у квітні-червні підлягатимуть 18 тисяч 752 особи. З них 9 тисяч призовників підуть до ЗСУ, 600 — в Державну спецслужбу транспорту, 5 тисяч 152 — в Нацгвардію, 4 тисячі — в Державну прикордонну службу. На проведення весняного призову Кабмін виділив 73,79 млн грн, з яких 35,4 млн грн — на здійснення призову до ЗСУ, 20,3 млн — до Нацгвардії, 15,7 млн — до Держприкордонслужби і 2,4 млн грн — до Держспецтрансслужби.

На Львівщині передпризовний період ознаменувався своїми нюансами. Військовий комісар Львівської області Олександр Тіщенко перед проведенням першого туру президентських виборів (31 березня) заявив, що у районах Львівщини розклеюють листівки та розповсюджують у соцмережах фейкові повідомлення про те, що хлопцям призовного віку буцімто вручатимуть повістки просто на виборчих дільницях. За його словами, жодного вручення повісток на дільницях не буде (у день виборів їх і не було).
Офіцер прес-служби Львівського обласного військового комісаріату Роман Поронюк повідомив «ВЗ», що у комісаріаті ще не називають точну цифру призовників зі Львівщини. Зараз іде вручення повісток, проходження медкомісій, вивчення призовників. Безпосередньо до війська вони підуть із 22 квітня. На той день планується брифінг, де озвучать точні цифри. Під час осіннього призову-2018 Львівщина повністю виконала план — до війська призвали 600 строковиків.

Своєю чергою, у Львівській міськраді пропонують заохочувати військових-контрактників одноразовою виплатою у 25 тисяч грн. З такою пропозицією виступив під час останнього сесійного засідання депутат фракції БПП Петро Адамик. Матеріальне заохочення мало би виплачуватися львів’янам-контрактникам, які служитимуть у ЗСУ щонайменше три роки. Це стане додатковим стимулом для проходження служби та значно збільшить кількість охочих служити за контрактом. За словами депутата, щороку тільки з міста Львова йдуть служити за контрактом 300 — 400 добровольців. Ухвала ЛМР про фінансову допомогу військовим-контрактникам зараз перебуває на візуванні.

Схожі новини