Передплата 2024 «Добра кухня»

Американці розробили новаторську терапію для лікування ВІЛ

  • 10.04.2019, 20:32
  • 502

Ця процедура націлена на ВІЛ і цитомегаловірус, яким заражаються 95 відсотків людей, хворих на ВІЛ

У США науковці розробили імунотерапію під назвою MDC1 для лікування ВІЛ. Про це повідомляє «Укрінформ».

«Команда з Піттсбурзького університету в деталях описує, як їй вдалося розробити імунотерапію під назвою MDC1. Ця процедура націлена на ВІЛ і цитомегаловірус, яким заражаються 95 відсотків людей, хворих на ВІЛ», — йдеться в повідомленні.

Зазначається, що ВІЛ — дуже хитрий вірус. Він може ховатися в імунних клітинах людини, яка щодня вживає антиретровірусні препарати, і вичікувати, коли вона припинить терапію, щоб повернутися з новими силами. У такому випадку люди продовжують приймати антиретровірусні препарати протягом життя, попутно зазнаючі всіх пов'язаних з ними побічних ефектів.

Втім варто зауважити, що тепер дослідники з Піттсбурзького університету розробили ВІЛ-імунотерапію, яка не тільки виманює вірус з лігва, а й знищує його. Вчені вважають, що це перший крок на шляху до створення вакцини від ВІЛ.

«Імунна система витрачає багато часу на відстеження цитомегаловірусу; у деяких людей одна з кожних п'яти Т-клітин відноситься безпосередньо до цього вірусу. Це змусило нас задуматися: може, ті клітини, що безпосередньо борються з цитомегаловірусом, також складають більшу частину прихованого резервуара ВІЛ? Тому ми розробили імунотерапію не тільки для боротьби з ВІЛ, але і для активації Т-хелперів, специфічних для цитомегаловірусу», — говорить один із дослідників Чарльз Ріналдо.

Для проведення експерименту команді потрібна була кров хворих на ВІЛ — і досить багато, — які приймають антиретровірусні препарати. У випробуваннях брали участь понад 20 осіб.

Зазначається, що вчені також ізолювали імунні клітини, відомі як дендритні клітини, які інший дослідник Роббі Мейяр називає квотербеками імунної системи.

«Вони передають м'яч і диктують план гри, повідомляючи іншим імунним клітинам, куди прямувати і з чим боротися», — сказав Роббі Мейяр.
Цей план спрацював, і у MDC1 вийшло виманити прихований ВІЛ у зараженій крові, а потім вбити його.

Нині вчені планують отримати фінансування для проведення клінічних випробувань на людях. Вони також сподіваються, що одного разу їм вдасться створити вакцину, яка дозволить ВІЛ-інфікованим припинити прийом щоденних препаратів.

Схожі новини