Передплата 2024 ВЗ

Стрілянина у Княжичах: ГПУ направила у суд обвинувальний акт щодо посадовців Нацполіції

  • 10.04.2019, 14:28
  • 357

Генеральна прокуратура України направила до суду обвинувальний акт у справі перестрілки в Княжичах.

Про це повідомляє прес-служба ГПУ.

«Департаментом організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням кримінальних правопорушень, підслідних Державному бюро розслідувань спільно з Головним слідчим управлінням Генеральної прокуратури України закінчено досудове розслідування у кримінальному провадженні за підозрою п’яти службових осіб Національної поліції, якими організовано та забезпечено незаконне застосування 04.12.2016 вогнепальної зброї у с. Княжичі, внаслідок чого від кульових поранень загинули 4 співробітники поліції. Обвинувальний акт у кримінальному провадженні затверджено прокурором та 10 квітня 2019 року направлено до Броварського міськрайонного суду Київської області», — йдеться у повідомленні.

За даними слідства, керівники низки підрозділів ГУ НП в Києві, свідомо ігноруючи передбачені ст. ст. 27, 60, 64 Конституції України права людини на життя та на його захист з боку держави, всупереч вимогам ст. ст. 2, 3, 6−8, 29−32, 38, 42−46, 62, 64 Закону України «Про Національну поліцію України», ст. ст. 2, 7, 8, 9, 11,40, 41, 214 КПК України, вимог низки відомчих нормативних актів 04.12.2016, перебуваючи в с. Княжичі Броварського району Київської області, перевищуючи надану їм владу та виходячи за межі наданих їм прав і повноважень, діючи умисно, незаконно та безпідставно, організували, а окремі з них забезпечили застосування та безпосередньо застосували вогнепальну зброю на ураження людей, що призвело до смерті чотирьох співробітників Національної поліції України.

До того ж унаслідок дій силовиків були пошкоджені службові автомобілі, інше майно поліції та завдані зайві витрати з державного бюджету, що становить понад 3 млн грн.

«Дії п’яти підозрюваних кваліфіковано за ч. 3 ст. 365 К К України (перевищення влади, яким спричинено тяжких наслідків). Крім цього одного з підозрюваних також за ч. 2 ст. 15, п. п. 1, 5 ч. 2 ст. 15 К К України (замах на умисне вбивство двох і більше осіб та вчинене способом, небезпечним для життя багатьох осіб), а ще двох за ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 15, п. п. 1, 5 ч. 2 ст. 115, ч. 3 ст. 27, п. п. 1, 5 ст. 115 К К України (організація умисного вбивства двох і більше осіб, вчинене способом, небезпечним для життя багатьох осіб та замаху на умисне вбивство)», — уточнили у ГПУ.

Як зазначається, підозрюваним загрожує до 15 років позбавлення волі, а двом із них — довічне позбавлення волі.

Нагадаємо, 4 грудня 2016 в Княжичах київський карний розшук за підтримки спецназу КОРД проводив спецоперацію по затриманню грабіжників. Під час операції на місце подій прибув підрозділ Броварського відділення поліції охорони, яке зреагувало на сигналізацію в одному з сусідніх будинків.

Поліцейські охорони затримали двох співробітників Управління оперативної служби Г У Національної поліції Києва, які брали участь у спецоперації. Після цього між ними почалася перестрілка, в результаті чого загинули п'ятеро поліцейських.

Схожі новини