Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Російські правозахисники визнали полонених українських моряків політв’язнями

  • 10.04.2019, 10:58
  • 659

Російський правозахисний центр «Меморіал» визнав політв’язнями 24 українських моряків, яких російські прикордонники захопили в Керченській протоці у листопаді минулого року.

Про це повідомляє УНН.

«Ми згодні з експертами з міжнародного гуманітарного права в тому, що керченський інцидент є міжнародним військовим конфліктом, а затримані українські моряки — військовополоненими», — наголосили правозахисники.

Зокрема, правозахисний центр повідомив про вимогу припинення кримінального переслідування та звільнення моряків, а до цього моменту — поводитися з ними відповідно до положень Третьої Женевської конвенції.

Нагадаємо, 25 листопада 2018 року у Керченській протоці російські військові обстріляли і захопили українські катери «Бердянськ» та «Нікополь», а також буксир «Яни Капу» з екіпажами, які прямували з Одеси до Маріуполя. Троє українських моряків під час атаки росіян зазнали поранень.

Суди" у Криму заарештували 24 українських військових, їх було перевезено до російських СІЗО «Лефортово» і «Матроська тиша».

Полоненим українцям пред'явили звинувачення за ч.3 ст. 322 К К Росії (незаконне перетинання кордону), їм загрожує до 6 років позбавлення волі.

Схожі новини