Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Львову бракує конференц-залу на 5 тисяч учасників»

На цій проблемі наголосили експерти закритої вечірки «Бізнес починається із зустрічі».

У рамках Всесвітнього дня ділової гостинності у Львові відбулася традиційна закрита вечірка «Бізнес починається із зустрічі». У теплій і діловій атмосфері експерти з різних куточків України та з-за кордону обговорювали розвиток та провали конференц-індустрії міста Лева. Уже кілька років у Львові роблять ставку на ділові конференції. Торік провели 430 ділових заходів, серед яких були потужні міжнародні конференції, зокрема в галузі медицини. Загалом ділові конференції відвідало понад 85 тисяч учасників, 11% - іноземці, 82% - учасники з інших регіонів України.

Головна подія вечірки — презентація розрахунку економічного ефекту конференц-індустрії на економіку Львова у 2018 році. Виявилося, конференц-турист витрачає у місті значно більше коштів, ніж гість, який приїхав сюди на вікенд подивитися архітектуру. Один учасник конференції залишає у Львові 414 доларів на день. Мешкають делегати у хороших чотиризіркових і п'ятизіркових готелях. Є і винятки — окремі учасники економлять на житлі, живуть у родичів чи хостелах.

«Львів розглядає індустрію ділової гостинності, як частину економіки. Презентація економічного ефекту є прецедентом в Україні», — відзначив заступник міського голови Львова з питань розвитку Андрій Москаленко. -Львів був перший у 2013 році, який заснував конференц-бюро. Разом з університетами і бізнесом бюро є драйвером розвитку міста у діловій індустрії".

Згідно з дослідженням, яке презентували на вечірці «Бізнес починається із зустрічі», загалом усі учасники конференцій та їх помічники (дехто їде на діловий захід не сам, а з персональним асистентом) витратили торік у Львові 894 мільйона гривень. Заклади харчування заробили 206 мільйонів гривень. На активний відпочинок і розваги ділових делегатів витрачено 149 мільйонів, на проживання ще 131 мільйон. Станом на 2018 рік, у конференц-індустрії Львова працюють 5,8 тисяч осіб. Прямий економічний ефект цієї галузі — 775 мільйонів гривень, сплачено 188 мільйонів гривень податків.

Незважаючи на статистику коефіцієнту корисної дії ділових заходів, існують і проблеми, які влада чи інвестори не можуть вирішити роками. «Львову бракує великих конференц-залів на п’ять тисяч учасників, як наприклад у польському Кракові, — сказав під час свого виступу на вечірці підприємець, ресторатор Андрій Худо. — Тоді б конференц-індустрія приносила більші прибутки та дивіденди. Чи готові ми вкласти у розвиток і такої інфраструктури?».

Цю думку підтримали і відомі готельєри Львова, оскільки зараз є запит саме на конференц-готелі. Вони запропонували міській владі взятися за «чорний» ринок оренди квартир, оскліьки чимало делегатів конференції мешкають там. У відповідь — традиційне кивання головою на знак згоди…

З досьє «ВЗ»: Global Meetings Industry Day (Всесвітній день ділової гостинності) — ініціатива, започаткована 2016 року у США. Подія щорічно об’єднує представників сфери ділової гостинності на 6 континентах, аби підкреслити реальний вплив ділових зустрічей, конференцій, конгресів, виставок тощо на економіку світу.

Підпис. На вечірку «Бізнес починається із зустрічі» зібралося кількадесят учасників.

Схожі новини