Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Землю накриє епідемія раку: лікарі дали жахаючий прогноз

  • 08.04.2019, 13:40
  • 3 087

Лікарі заявили, що кількість поставлених діагнозів раку буде моторошною: на онкологію може захворіти кожен другий.

Про це повідомляє «Обозреватель».

«Сьогодні рак набагато частіше зустрічається, ніж раніше», — повідомив Die Zeit Ульріх Кайльхольц, директор Центру комплексного лікування раку «Шаріте» (Берлін).

Серія досліджень показала, що в більш ніж однієї третини ракових захворювань є зв'язок з такими факторами ризику, як вживання алкоголю, ожиріння і куріння. Кількість чоловіків-курців зменшилася, але значно зросла кількість жінок, що палять.

Ракові клітини можуть почати розвиватися, якщо щось піде не так під час поділу клітин, який безперервно відбувається в усіх органах нашого тіла. Часто потенційно небезпечні клітини знешкоджуються імунною системою. Але чим старшими ми стаємо, тим більше накопичується пошкоджених клітин і тим вища ймовірність того, що механізми відновлення організму не впораються зі своїм завданням. Більше шансів захворіти на рак мають люди, яким за 80, і ті, чия імунна система неспроможна чинити опір цій хворобі.

Агресивні хіміопрепарати з безліччю побічних дій для пацієнта не завжди можуть позбавити організм ракових клітин.

«Прогрес в онкології відбувається не швидше, ніж в інших галузях, — каже лікар і епідеміолог Фолькер Арндт з Німецького онкологічного дослідного центру. — Є багато успіхів і відкриттів, але немає загального прориву в дослідженнях раку».

Медицина намагається продовжити життя пацієнтів ліками з кращою переносимістю. Деякі з нових ліків, особливо антитіла, втручаються в імунну систему і в метаболічні процеси різних пухлин. Але нові ліки від раку дуже дорогі. Останніми роками ціни на них набагато вищі, ніж на інші медичні препарати.

«Війну з раком, — пише онколог Сіддхартха Мукерджі, — найкраще виграти, переосмисливши смак перемоги».

Схожі новини