Передплата 2024 ВЗ

Правильне харчування, спорт, вакцинація та відмова від шкідливих звичок: Супрун нагадала про здоровий спосіб життя

  • 07.04.2019, 18:33
  • 1 660

Виконувачка обов’язків міністра охорони здоров’я Уляна Супрун нагадала українцям про здоровий спосіб життя у Всесвітній день здоров’я, який відзначають 7 квітня.

Про це Уляна Супрун написала на своїй сторінці у Facebook.

Харчування

Щоб жити довго та здорово, варто зменшити у своєму раціоні булочки, цукор, сіль та ковбасу. Крім того, варто споживати необхідну кількість води, їсти овочі, фрукти, рибу, яйця і молочні продукти. Здорова дієта допоможе зменшити ризики захворіти на серцево-судинні хвороби, діабет 2 типу та деякі види раку.

Фізична активність

«Сидіння — нове куріння, чули такий вираз? Шкоду від надмірного сидіння — чим ми всі грішимо час від часу — підтверджує велика кількість досліджень. Коли ми багато сидимо й при цьому не рухаємося, організм буквально „вимикається“. Сповільнюється обмін речовин, що впливає на нашу здатність регулювати рівень цукру в крові, метаболізувати жири, негативно впливає на тиск та послаблює м'язи й кістки. Все це разом має негативні наслідки для здоров’я — від появи надмірної ваги до серйозних хвороб внутрішніх органів. Обіцяйте собі більше рухатися, адже будь-яка активність краща, ніж її відсутність!», — написала Супрун.

Відмова від шкідливих звичок

Варто відмовитися від вживання алкоголю і куріння. А люди, які курять сигарети, у 15−30 разів частіше отримують рак легень або вмирають від цієї хвороби, ніж люди, які не курять.

Вакцинація

Навіть здорове харчування, спорт і відсутність шкідливих звичок не вбереже від інфекційних хвороб, якщо у вас немає до них імунітету. Для цього існує вакцинація. За даними ВООЗ вакцинація запобігає від 2 до 3 мільйонів смертей щороку. Ще 1,5 мільйонів смертей можна було б уникнути, якщо покращити охоплення вакцинацією. Щеплення потрібні і дітям, і дорослим. Вакцини, які входять до національного календаря щеплень обов’язково треба робити в Україні. Вони закуповуються за кошти платників податків та надаються безоплатно.

Профілактичні обстеження

«Це як правила гігієни — не можна не дотримуватися в цивілізованому світі. 80% смертей в Україні спричиняють захворювання, які викликає спосіб життя людини та пізній початок лікування. Це рак, діабет та серцево-судинні хвороби. Регулярні огляди у вашого лікаря — один зі способів захистити себе та свою сім’ю», — написала Супрун.

Обрати свого лікаря

Понад 27 мільйонів українців вже обрали своїх лікарів. Сімейний лікар — це гарантія кваліфікованої консультації щодо більшості питань, які стосуються здоров’я.

Знати свої права в системі охорони здоров’я

За словами Супрун, це не тільки елемент здорового способу життя, а й спосіб зробити здоровішою всю медичну систему. Трансформуємо охорону здоров’я, щоб випадки порушення прав людини не допускалися або ж відстежувалися більш ефективно та ніхто не міг уникнути відповідальності за свої дії.