Передплата 2024 «Добра кухня»

Кішки розуміють людську мову: висновок вчених

  • 07.04.2019, 13:58
  • 3 598

Японські вчені з’ясували, що домашні кішки можуть відрізнити власні імена від інших слів, які вимовляють люди, і навіть імен інших кішок, які живуть разом з ними.

Дослідники, робота яких опублікована в журналі Scientific Reports, використовували метод звикання-відвикання, який часто використовується в експериментах з дітьми, пишуть «Діалоги».

Домашні кішки сильно відрізняються від собак тим, як вони були одомашнені. Собаки стали тісно взаємодіяти з людьми набагато раніше і одомашнення відбувалося за допомогою селекції, а для кішок цей процес швидше нагадував природний відбір. Багато в чому через це комунікаційні здібності кішок і собак сильно відрізняються: останніх простіше дресирувати і вони набагато чутливіші до вербальних і невербальних знаків, які подає людина.

При цьому багато власників кішок впевнені, що їх вихованці можуть розуміти досить велику кількість слів, а також дізнаватися власне ім’я. Це, однак, до сих пір не було доведено експериментально: в чому саме через те, що здатність до комунікації кішок вивчається рідше, ніж спілкування собак з їх господарями і іншими людьми.

Зібрати дані, які б змогли вирішити це питання, вирішили вчені під керівництвом Ацуко Саїто з Токійського університету. Для цього вони провели чотири експерименти за участю кішок, які живуть вдома з господарями, і кішок, які живуть в котячих кафе. Вчені використовували метод звикання-відвикання, який часто використовується в експериментах з участю маленьких дітей. Відповідно до гіпотези, яка лежить в основі цього методу, визначити реакцію на будь-який стимул можна, представивши його після схожих стимулів. Наприклад, для того, щоб з’ясувати, чи може немовля впізнати своє ім’я, йому представляють кілька слів підряд: з кожним новим словом його реакція знижується, але поява імені повинна (в разі, якщо дитина дійсно дізнається своє ім’я) її повернути. Цей же метод застосували і до кішок в новому дослідженні:

У першому експерименті (16 котів, які мешкають вдома з двома іншими кішками або менше) дослідники простежили за реакцією кішок на власне ім’я, вимовлене господарем, після чотирьох іменників. У другому експерименті (34 кішки, що живуть з чотирма іншими кішками) вчені порівняли реакцію кожної кішки на своє ім’я і ім’я своїх пухнастих співмешканців. Третій експеримент був таким же, як і перший, але в ньому взяли участь вже 29 кішок, які живуть з чотирма і більше іншими кішками. Нарешті, в четвертому експерименті вчені перевірили реакцію 33 кішок на незнайомий голос: в ньому тварини слухали запис свого імені, вимовленого одним з експериментаторів.

Вчені з’ясували, що домашні кішки дійсно можуть впізнати власне ім’я: до четвертого слова їхня реакція сильно знижувалася, після чого, коли вони чули своє ім’я, знову підвищувалася (цікаво, що найчастіше на людську вокалізацію учасники реагували поворотом голови і рухами вух). Кішки, які живуть разом з чотирма і більше кішками, також добре впізнавали своє ім’я, але кішки, що живуть в спеціальних кафе, не реагували на своє ім’я після того, як почули імена інших кішок (чого не можна сказати про кішок, які живуть з господарями).

Також учасники впізнали своє ім’я і тоді, коли його вимовляв незнайомий голос. Саме це дозволило вченим винести припущення про те, що, швидше за все, кішки впізнають своє ім’я через фонетичні особливості, які дозволяють відрізнити його від інших слів, а не через те, наскільки часто чують своє ім’я у виконанні господаря.

Вчені також дійшли висновку, що те, що кішки знають власні імена, швидше за все означає те, що вони асоціюють його з нагородою або ж покаранням: наприклад, господарі можуть використовувати імена кішок ласкаво, щоб покликати їх погратися або погодувати, а можуть і грубо — щоб насварити за витівку. Це, на думку авторів, може бути значущим фактом, який в подальшому допоможе вивчити поведінку кішок, їх здатність до навчання і комунікацію з господарями.

Схожі новини