Передплата 2024 ВЗ

Спостерігачі розповіли, кого підтримали військові на виборах президента України

  • 06.04.2019, 10:57
  • 568

Спостерігачі не зафіксували порушень на спецдільницях, створених для голосування військовослужбовців, заявив аналітик громадянської мережі ОПОРА Олександр Клюжев.

За його словами, загалом за запитом Міністерства оборони було створено 80 спецдільниць, одна з них розташована на Львівщині, інші — на Донбасі, повідомляє Громадське.

Мали право проголосувати на них близько 42 тисяч військових, скористалися ним 36 147.

Клюжев зазначив, що спостерігачі ОПОРИ були не на всіх спецдільницях.

«У нас загальнонаціональна вибірка включала і спецдільниці, тобто була репрезентативна вибріка всієї країни. На частині спецдільниць у нас були спостерігачі, вони не фіксували порушень», — сказав він в ефірі програми «Нині вже» на Громадському.

Аналітик також розповів, кого найбільше підтримали ті військові, які голосували на спецдільницях. Безумовними лідерами є Петро Порошенко та Володимир Зеленський, які отримали 13 433 та 13 325 голосів відповідно.

«Тобто, у Порошенка на 108 більше. Третя позиція, як не дивно, це кількість бюлетенів, визнаних недійсними. Це аж 1 426, майже 4% від тих, хто взяв участь у голосуванні», — сказав Клюжев.

«Далі йдуть Анатолій Гриценко (1 299), Юлія Тимошенко (1 138), Руслан Кошулинський (1 119), Ігор Смешко (1 075), Олег Ляшко (788), Юрій Бойко (649), Олександр Вілкул (377), Олександр Шевченко (274) і так далі», — резюмував він.

Клюжев також додав, що в порівнянні з виборами 2010 року і більш ранніми ці вибори не дають підстав говорити про можливі фальсифікації на спецдільниях для ув’язнених.

«Зараз ми бачимо, що по спеціальним виборчім дільницям відбувалося достатньо конкурентне голосування і це підтверджує гіпотезу, виходячи з тих дільниць, де наших спостерігачів не були, бо в нас частина була покрита, частина ні — відповідно до вибірки, що адміністрації намагалися не здійснювати традиційний тиск на виборців в місцях позбавлення волі», — резюмував він.

Нагадаємо, у першому турі виборів Володимир Зеленський отримав 30,24% голосів, а Петро Порошенко — 15,95%. Саме вони виходять до другого туру.

Схожі новини