Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Багатомільйонний конвертаційний центр «накрили» на Львівщині

  • 05.04.2019, 19:55
  • 7 385

У Львівській області ліквідовано конвертаційний центр з обігом понад 36 мільйонів гривень.

Про це повідомили у ГУ ДФС у Львівській області.

Співробітники податкової міліції ГУ ДФС у Львівській області під процесуальним керівництвом обласної прокуратури припинили діяльність конвертаційного центру.

Зазначається, що в рамках розслідування кримінального провадження за ст. 205 («Фіктивне підприємництво») та ст. 212 Кримінального кодексу України («Ухилення від сплати податків») було встановлено осіб, які надавали підприємствам реального сектора економіки незаконні послуги з мінімізації податкових зобов’язань та переведення безготівкових коштів у готівку.

Співробітники податкової міліції ГУ ДФС у Львівській області під процесуальним керівництвом обласної прокуратури припинили діяльність конвертаційного центру.

В рамках розслідування кримінального провадження за ст. 205 («Фіктивне підприємництво») та ст. 212 Кримінального кодексу України («Ухилення від сплати податків») було встановлено осіб, які надавали підприємствам реального сектора економіки незаконні послуги з мінімізації податкових зобов’язань та переведення безготівкових коштів у готівку.

Для прикриття незаконної діяльності використовувалась низка створених та придбаних підконтрольних підприємств, які формували податковий кредит з ПДВ за рахунок придбання фіктивного ліміту на реєстрацію податкових накладних у суб’єктів господарювання-імпортерів та інших підприємств, які займаються оптовою та роздрібною торгівлею.

Безготівкові кошти перераховані підприємствами реального сектора економіки нібито за придбані товари або послуги переводилися в готівку і передавалися замовникам конвертації за вирахуванням 10−13% за незаконні послуги.

Таким чином протягом 2018 року — березня 2019 року було проконвертовано понад 36 млн. гривень.

За результатами проведених обшуків у зловмисників вилучено печатки, документи, чорнові записи, комп’ютерну техніку, електронні носії інформації, готівкові кошти в національній та іноземній валюті. На рахунках низки транзитно-конвертаційних підприємств заблоковано суми ліміту в системі електронного адміністрування ПДВ.