Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Зеленський може програти у другому турі, — The Washington Post

  • 04.04.2019, 11:51
  • 584

Головним наслідком першого туру президентських виборів в Україні стало відновлення етнічних електоральних відмінностей, які викликали поділ країни і призвели до анексії Криму й конфлікту в Донбасі. Етнічне та регіональне голосування було ключовим фактором в українській політиці після здобуття незалежності в 1991 році.

Як повідомляє ZN.ua, про це пише оглядач The Washington Post Генрі Олсен.

Схід і південь традиційно голосували за проросійських кандидатів, а захід — за проєвропейських. Здавалося, що в 2014 році Порошенко вдалося зламати цю традицію. Чинний президент переміг майже у всіх регіонах. Втім, результати першого туру нинішніх виборів показують, що не тут то було. Схід і південь з великим відривом підтримали Зеленського — очевидно, найбільш проросійського з основних кандидатів.

Шоумен відкрито виступав проти заборони на в'їзд для російських артистів і проти заборони російських фільмів і серіалів. До минулого року Зеленський виступав виключно російською і визнавав, що незаконно анексований Крим залишиться російським, поки при владі залишається Путін.

У разі перемоги перед Зеленським постане надзвичайно важке завдання, адже його російськомовні прихильники хочуть миру з Росією. У той же час його україномовні опоненти не захочуть остаточно поступитися окупованими українськими територіями, що, ймовірно, є єдиним способом досягнення миру з РФ. Вони хочуть, щоб Україна вступила в ЄС, проти чого категорично виступає Путін. Путін також протистоятиме потенційному вступу України в НАТО. Навіть найталановитіший політик в світі не зможе задовольнити потреби і тих, і інших, а у Зеленського навіть немає політичного досвіду.

У той же час видання вважає, що, перемога в другому турі коміку не гарантована.

Порошенко вже сигналізує про те, що він планує обернути російський прапор навколо шиї Зеленського в другому турі виборів. Є вірогідність того, що це таки може спрацювати.

За підсумками обробки ЦВК 99,86% протоколів, Володимир Зеленський отримав 30,23%, а Петро Порошенко — 15,95% голосів. Але кандидати, які досягли успіху серед російськомовного населення, отримали тільки ще близько 16% голосів. Велику частину решти голосів поділили проєвропейські і проукраїнські кандидати. Якщо Порошенко зможе активізувати цей електорат, і, схоже, саме на це націлена його кампанія, він може перемогти.

«Сумна реальність полягає в тому, що Україна насправді складається з двох націй, які потрапили в пастку всередині країни, і межує з панівною силою в регіоні, яка дуже сильно хоче, щоб одна з цих націй домінувала. Незалежно від того, хто виграє президентські перегони, його неймовірно важким завданням буде об'єднання по суті роздробленої країни», — резюмує автор.

Схожі новини