Передплата 2024 ВЗ

Замість макаронів з котлетою — «Метелики» з бурячками та мінестроне

Переможець змагання «МастерШеф» Євген Клопотенко розповів у Львові, як можна урізноманітнити меню у шкільних їдальнях.

Львів став одним із перших міст в Україні, в якому переможець «МастерШефу» Євген Клопотенко презентував збірник рецептур страв для харчування дітей у школах. Шкільне меню розробив разом із однодумцями — доктором медичних наук Марією Гуліч та технологом Юлією Заноз. Над цим збірником, до якого увійшли 110 рецептів, Євген працював протягом трьох років, два роки погоджував його у різних інстанціях. У грудні минулого року дочекався висновку державної санітарно-епідеміологічної експертизи від Держслужби України з питань безпеки харчових продуктів. Тепер ці рецепти дозволено впроваджувати у школах.

Що спонукало кухаря до такої роботи? «Я задумався над таким питанням: моя мама їла у школі гуляш, я їв у школі гуляш, мої племінники їдять той самий гуляш, — розповів Євген Клопотенко. — Збірник рецептур був виданий 1956 року, його кілька разів перевидавали, але суть лишилась та сама. Ми з командою хотіли урізноманітнити шкільне меню, зробити його більш корисним та цікавим».

Євген поділився рецептами, як можна з тих же продуктів, які є в наших школах, зробити цікавіші страви: «Зараз у нас вермішель варять 8 хвилин, вона потім розлазиться. До того ж, більшість кухарів не можуть подати її теплою, тому розігрівають, від чого вона ще більше розлазиться. Я ж пропоную взяти макарони, відварити кілька хвилин, промити холодною водою (тоді вони не злипнуться), додати бурячки й трішки насіння, наприклад, кунжутного. Отримаємо італійські макарони-метелики, традиційний італійський салат».

Нові назви з меню викликали зацікавлення. Наприклад, суп «мінестроне». Це, виявляється, той самий овочевий суп, але корисніший, без засмажки. Є у меню «мусака», «табуле», «деміглас», «паелья», «чахохбілі», «бешамель», «болоньєзе», «полента» та багато чого іншого. Розширити світогляд учнів та їхніх батьків, підвищити рівень культури здорового харчування у навчальних закладах — це мета, яку переслідує Євген Клопотенко. Його збірник рецептур для шкільних їдалень є у відкритому доступі в Інтернеті.

На зустрічі з кухарем-новатором була начальниця управління освіти Львівської міськради Зоряна Довганик. «Ми запросили на цю зустріч директорів шкіл і надавачів послуг — аби вони могли скуштувати і прийняти рішення, чи вводити ці страви у шкільне меню, — розповіла чиновниця. — Бо презентація носить рекомендаційний характер. Зрештою, і сам кухар пропонує спочатку спробувати ввести одну страву, а через місяць — іншу. Тобто тут не йдеться про кардинальну зміну страв у шкільному меню».

Також очільниця управління освіти міста відзначила, що у новому меню немає нічого такого, чого не можна було б зробити при тих коштах, які зараз виділяють на харчування у наших школах. Це 18 грн на одну страву — для соціально незахищених категорій і 15 грн — для всіх інших. Натомість Євген Клопотенко на зустрічі казав, що його страва коштує 9,70 грн. Але ця вартість — чистий вихід продукції. Згодом він погодився, що не врахував при цьому багато інших чинників, інших складових, які входять у ціну страви у шкільних їдальнях.

У львівських школах вже почали запроваджувати меню на вибір: пропонують три страви, і батьки наприкінці тижня мають обрати страву, яку буде їсти їхня дитина. Це вже справа батьків, чи обрати для своєї дитини, для прикладу, гречку з рибою чи картоплю з гуляшем.