Передплата 2024 «Добрий господар»

Клімкін привітав українців з припиненням «дружби з РФ»

1 квітня 2019 року припинив дію Договір про дружбу України з Росією

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін привітав українців з втратою чинності Договогу про дружбу, співробітництво і партнерство з РФ. Про це він написав у Twitter, передає УНН.

«Сьогодні 1 квітня. А це значить, що Договір про дружбу, співробітництво і партнерство з РФ нарешті втратив чинність. З чим всіх і вітаю! Без дурнів та без приколів і вибори тут ні до чого», — написав міністр.

Нагадаємо, 1 квітня 2019 року припинив дію Договір про дружбу України з Росією.

Верховна Рада 6 грудня 2018 року ухвалила закон про припинення Договору про дружбу з Росією. Закон набув чинності 12 грудня 2018 року.

Договір, підписаний у 1997 році, передбачав, що сторони поважають територіальну цілісність одна одної і підтверджують непорушність існуючих між ними кордонів, а також будують відносини одна з одною на основі принципів взаємної поваги до суверенної рівності, непорушності кордонів, мирного врегулювання спорів, незастосування сили або загрози силою.
Документ був укладений на термін у десять років. У 2008 році його дію було автоматично продовжено.

Для припинення дії договору, Україна мала офіційно сповістити Росію не пізніше ніж за шість місяців до закінчення чергового десятирічного періоду, а саме до жовтня 2018 року. Це було зроблено у вересні 2018 року.

Схожі новини