Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Неймовірно швидко: вченим вдалось зловили світло на швидкості 10 мільярдів кадрів

  • 30.03.2019, 14:50
  • 751

Швидкість світла, як відомо, становить майже 300 тисяч км/с — це просто неймовірно швидко. Але як це насправді виглядає швидкість світла?

На це питання вирішили відповісти блогери з YouTube-каналу The Slow Mo Guys в одному з епізодів серії Planet Slow Mo, пише «Сегодня».

Щоб наочно показати, наскільки швидко рухаються фотони, хлопці поїхали в Каліфорнійський технологічний інститут з відеокамерою, здатною знімати зі швидкістю 10 трильйонів кадрів в секунду — іншими словами, досить швидко, щоб відобразити рух світла.

У першому експерименті пучок фотонів за допомогою лазера запустили крізь пляшку з водою. Розсіюючись в рідині, проходження квантів світла нагадувало політ примари. У другому експерименті фотон зловили в спеціальну «пастку для світла» — середовище, здатне відбивати світло, куди фотон може залетіти, але не може вилетіти, постійно відштовхуючись від стінок пастки. Потім демонструвалося освітлення фігурок, зйомка фотонів у цьому випадку проводилася зі швидкістю в 500 мільйонів кадрів на секунду.

В останньому експерименті на швидкості в 10 мільярдів кадрів на секунду (межа можливостей обладнання) вчений показав захоплення пучка фотонів, які проходили через призму. Цей момент дуже вразив блогерів — це виглядало наче кадри з науково-фантастичного фільму. Причому політ світла зайняв кілька пікосекунд.

Схожі новини