Передплата 2024 «Добра кухня»

Перехід України на літній час: що зміниться після переведення годинників

  • 30.03.2019, 14:10
  • 1 111

У ніч з 30 на 31 березня 2019 року Україна переходить на літній час. О 3 годині ранку слід перевести годинник на годину вперед. Тобто замість 3.00 стане 4.00, і спати цієї ночі вже доведеться на годину менше.

У підсумку світловий робочий день стане на годину довшим, повідомляє УНІАН.

Прихильники переходу на літній час намагаються обґрунтувати його економічно, починаючи з Бенджаміна Франкліна, який будучи в 1784 році посланником у Франції, анонімно опублікував лист з пропозицією, щоб парижани економили на свічках, використовуючи ранкове сонячне світло. А також в сатиричній формі пропонував оподаткування віконних віконниць, пробудження жителів дзвоном церковних дзвонів і стріляниною з гармат на світанку.

Але існують і альтернативні рішення для досягнення економічного ефекту, без переведення стрілок годинника.

У деяких країнах відбувається зсув режиму роботи на підприємствах у зворотний бік (тобто влітку робота починається раніше, взимку пізніше, і в залежності від складності роботи — не тільки на 1 годину). В Японії в деяких відповідальних випадках робота повинна починатися тільки через 2 години після сходу сонця, наприклад, при здачі іспитів.

Переведення часу 2019: як зміниться графік руху транспорту

Після переведення годинників 31 березня поїзди вирушатимуть і прибуватимуть за новим часом, який вказаний у квитках. Зазначається, що час відправлення та прибуття в придбаних на 31 березня залізничних квитках вказаний вже з урахуванням переведення годинників на літній час.

«Під час квантового стрибка у часі просимо пристебнутися. Поїзди Укрзалізниці за мить здолають цілу годину. Увага: час відправлення та прибуття в залізничних квитках вказано з урахуванням переведення годинників на літній час. Переводимо годинники 31 березня», — йдеться в повідомленні «Укрзалізниці».

Крім того в Київпастранс повідомили, що столична міська електричка переходить на літній розклад руху поїздів з 31 березня.

«Не забули, що в ці вихідні переводимо годинник? Наша міська електричка з 31 березня також переходить на літній час», — йдеться в повідомленні.

У «Київпастрансі» зазначили, що оновлений розклад руху буде розміщено на всіх зупинках міської електрички та на офіційному сайті комунального підприємства в неділю.