Передплата 2024 «Добре здоров’я»

В Україні створять спеціальний реєстр домашніх тиранів

  • 30.03.2019, 12:29
  • 483

В Україні перепишуть домашніх тиранів — їх паспортні дані, а опис вчинених правопорушень внесуть до Єдиного реєстру випадків домашнього насильства.

Кабмін прийняв постанову, в якій прописаний порядок ведення та причини створення такого списку. Влада сподівається, що такий захід допоможе ефективно вести облік тих, щодо кого правоохоронні органи можуть вжити заходів профілактики, а значить, це знизить рівень агресії. В Україні щорічно реєструють понад 80 тис. випадків домашнього насильства. І ще приблизно стільки фактів, за словами поліцейських, замовчується жертвами з ряду причин, пише «Сегодня».

Новий реєстр буде закритим. Доступ до нього буде лише у співробітників поліції, райадміністрацій, мерій, сільрад та працівників соціальних служб, що опікуються дітьми. У той же час запросити інформацію про людину матимуть право не тільки судді і прокурори, а й адвокати, співробітники установ, де проходять реабілітацію постраждалі від домашнього насильства. А вносити до нього будуть дані по кожному випадку — постраждалій особі і вжитих заходах з надання їй допомоги, а також про кривдника. При цьому заявник може при бажанні не повідомляти свої персональні дані поліції.

Відповідати за нову базу даних буде Мінсоцполітики, але створюватися вона буде за участю Нацполіції і ще кількох міністерств. В Мінсоцполітики кажуть, що підготовчі роботи зі створення реєстру вже ведуться.

Є норма, яка говорить про те, що до впровадження реєстру інформація вноситься в журнали реєстрації заяв про вчинення насильства. Тобто Нацполіція, Міносвіти, МОЗ та Мінсоцполітики ведуть такі журнали, а потім, коли буде створено реєстр, всі ці дані будуть об'єднані в одну загальну базу. Правда, точної дати старту реєстру поки немає, відповіли в прес-службі Мінсоцполітики.

Правозахисники побоюються, що персональна інформація, до якої матимуть доступ тисячі чиновників, у разі її витоку може обернутися негативними наслідками як для жертв, так і для правопорушників.

«Людина вважається винною лише в тому випадку, якщо буде рішення суду. Але навіть в реєстрі судових рішень прізвищ не вказується. Оприлюднення таких даних може, наприклад, перешкодити людині влаштуватися на роботу, після чого вона зможе відсудити у держави колосальну суму грошей», — застерігає адвокат Іван Ліберман.

Передбачене покарання за розголошення персональних даних — штраф від 1700 до 34 000 грн.

Схожі новини