Передплата 2024 ВЗ

Тимошенко через офшори та підставні компанії витратила понад 2 мільйони доларів на послуги лобістів у США, — ЗМІ

  • 29.03.2019, 19:48
  • 934

Кандидатка у президенти України Юлія Тимошенко оплачувала через підставні компанії й офшорні рахунки послуги з лобіювання американської «таємничої» структури Aveiro LP.В.

Про це йдеться в дослідженні Center for Responsive Politics, повідомляє Українська правда.

На підставі американського закону про реєстрацію іноземних агентів — FARA, стало відомо, що Тимошенко — кінцевий «бенефіціар операції з надання іноземного впливу, що фінансується через мережу підставних компаній і офшорних рахунків».

Дослідниця Анна Массолія, яка підготувала матеріал, зазначила, що викриття таємних операції проти Тимошенко не завадили появі інших іноземних впливів і лобістських кампаній, які захищають її інтереси.

«Використовуючи складну мережу компаній з обмеженою відповідальністю, офшорних рахунків, підставних корпорацій та інших секретних структур, іноземні агенти, які стверджують, що діють від імені Тимошенко, витратили понад 2,3 млн дол. на операції впливу в Сполучених Штатах, навіть не розкриваючи, хто їх фінансує», — йдеться в дослідженні CRP.

Зокрема, вашингтонська компанія Wiley Rein подала до американського Мін’юсту документи, які свідчать про те, що Тимошенко є кінцевим бенефіціаром з оплати послуг «таємничої» фірми Aveiro LP.

Фірма нібито лобіювала інтереси чоловіка Тимошенко Олександра.

Водночас, в документах Wiley Rein йдеться про те, що насправді робота Aveiro LP була спрямована на просування інтересів Юлії Тимошенко і її політичної партії «Батьківщина».

Нові дані FARA вказують на те, що Уайлі Рейн працював на чоловіка Тимошенко і займався лобістською діяльністю за кордоном, такою як зустріч з членами Конгресу.

Стверджується, що Рейн зізнався в роботі, в якості іноземного агента, на Олександра Тимошенка з 2011 до 2014 року, доки екс-прем'єрку не звільнили з в’язниці в Україні.

У наступні роки Рейн не повідомляв про лобіювання для Тимошенко.

Однак, як стверджують в дослідженні, нові таємничі клієнти Рейна викликають підозри. У CRP вважають, що ці клієнти могли стати прикриттям для Тимошенко.

Крім того, фірма розкрила, що її послуги оплачують через різні компанії з обмеженою відповідальністю і офшорні компанії з ще більш сумнівними зв'язками.

Також лобістська фірма колишнього конгресмена Боба Лівінгстона — Livingston Group, підписала у 2018 році контракт з Innovative Technology and Business Consulting LLC. До цього компанія розірвала угоду з Avenue Strategies і Two Paths LLC, які пов’язують з Тимошенко.

Фірма Лівінгстона почала лобіювати інтереси Тимошенко і організовувати для неї зустрічі, хоча у документах про політика не йшлося.

Сама Тимошенко зв’язок з лобістськими організаціями заперечує.

Раніше повідомлялося, що американська фірма «Two Paths LLС» у лютому 2018 року найняла піар-компанію «Avenue Strategies Global LLC» представляти інтереси Юлії Тимошенко.

Усього йшлося про виплату 390 тис доларів у 2018 році піарнику, який також обслуговував президента США Дональда Трампа.
Прізвище Тимошенко, як особи, якій надають лобістські послуги, безпосередньо згадується в офіційній звітності піар-компанії, поданій до Департаменту юстиції США.

Раніше Тимошенко двічі відмовилася відповідати на запитання журналіста «Схеми» про походження десятків тисяч доларів на оплату послуг американських лобістів. Крім того, відомості Департаменту юстиції США підтверджують, що американська компанія Innovative Technology and Business Consulting, найняла американських лобістів The Livingstone Group LLC для організації у 2018 році зустрічей Тимошенко з американськими політиками у Вашингтоні.

Вартість цих послуг складає 50 тисяч доларів на місяць у період з червня 2018 по червень 2019 року. Загальна сума контракту — 600 тисяч доларів. Ця компанія також замовила послуги американської журналістки Naomi Decter Munson. Журналістка має за 15 тисяч доларів на місяць з серпня 2018 року по серпень 2019 року забезпечити медіа-підтримку Тимошенко в США.

Водночас у Тимошенко торік заявляли, що вона відмовилася від співпраці з американськими лобістами.

Схожі новини