Передплата 2024 «Добре здоров’я»

СБУ попередила хакерську атаку на українські інформаційно-телекомунікаційні об’єкти

  • 29.03.2019, 18:31
  • 668

У СБУ допускають, що мета кібератаки полягала у створенні максимального суспільного резонансу і негативного інформаційного впливу напередодні виборів президента.

Співробітники Служби безпеки України запобігли спробі хакерського угруповання, підконтрольного російським спецслужбам, провести підготовчий етап кібератаки зорієнтованої на популярні ЗМІ та телекомунікаційні об’єкти України.
Про це повідомили у прес-центрі СБУ.

Як встановили спеціалісти спецслужби, виконавці упродовж кількох попередніх місяців створювали розгалужену інтернет-інфраструктуру, що нараховує кілька десятків доменів, які за своєю назвою збігаються або походять на офіційні домени популярних українських електронних засобів масової інформації, операторів зв’язку та великих телекомунікаційних компаній.

«Новостворені доменні імена вперше зафіксовані на потужностях дата-центрів декількох російських інтернет-провайдерів, а облікові записи, використані для їх реєстрації, раніше застосовувались для кібератак на державний сектор упродовж минулого року. Зокрема, за їх допомогою створено ряд командно-контрольних серверів для управління вірусними атаками відомого хакерського угруповання РФ», — йдеться у повідомленні.

У СБУ додають, мета кібератаки, цілком ймовірно, полягала у створенні максимального суспільного резонансу і негативного інформаційного впливу напередодні проведення виборів президента України.

«Ситуаційний центр забезпечення кібербезпеки СБУ поінформував всіх, проти кого потенційно було спрямовано кібератаку, для забезпечення можливості завчасного реагування, у разі спроб реальних атак», — зазначають у спецслужбі.

У СБУ наголосили, що не публікують повний перелік доменів виявленої кримінальної інфраструктури для збереження іміджу цих ЗМІ та організацій.

Схожі новини