Передплата 2024 «Добра кухня»

Штаби трьох кандидатів закликали членів ДВК до протиправних дій, тому не виключені проблеми на деяких дільницях — КВУ

  • 29.03.2019, 16:52
  • 679

Виборчі штаби трьох кандидатів у президенти України поширювали серед членів дільничних виборчих комісій (ДВК) пам’ятки, в яких констатували факт наявності технічних кандидатів на посаду президента і, як наслідок, технічних членів ДВК від таких кандидатів, а також закликали членів комісій до протиправних дій.

Про це повідомляє Інтерфакс Україна з посиланням на громадську організацію «Комітет виборців України» (КВУ).

На брифінгу в п'ятницю в Києві генеральний директор КВУ Олексій Кошель розповів, що спостерігачі комітету зафіксували факти поширення штабами кандидатів пам'яток членам ДВК із закликом порушення українського законодавства. «У пам'ятках пропонується членам комісії … координувати дії з технічними кандидатами (членами комісій від технічних кандидатів — ІФ)», — сказав О.Кошель.

За його словами, спостерігачі КВУ зафіксували поширення таких пам'яток трьома різними штабами в друкованому вигляді та, найімовірніше, були й розсилки таких пам'яток в електронному форматі.

За словами О. Кошеля, очевидно, ці документи готували обласні виборчі штаби, тому що вони написані, зокрема, російською мовою.

«В одній пам'ятці йдеться про одну з політичних сил, яка висунула кандидата в президенти, дві пам'ятки безіменні, ми можемо тільки здогадуватися, про які штаби йдеться. У всіх трьох пам'ятках є згадка про те, що члени дільничних виборчих комісій повинні координувати свою роботу з представниками штабу в ДВК, тобто технічними членами ДВК від технічних кандидатів. Тому ми можемо робити висновок, що на окремих виборчих дільницях буде така велика кількість технічних членів ДВК, що деякі дільниці можуть повністю контролюватися технічними членами», — розповів гендиректор КВУ.

В одній із пам'яток, за його словами, «крім визнання самого факту наявності технічних членів виборчих комісій, ідеться про заклики вчинити протиправні дії — фальсифікувати голосування вдома … координувати роботу з виборцями, тобто, може йтися про механізм „каруселей“, міститься заклик ухилятися від роботи й залишати приміщення комісії в разі програшу кандидата для зриву кворуму».

Тобто, підсумував О. Кошель, усі ці дані можуть свідчити про можливі проблеми під час підрахунку голосів на дільницях.

Також у КВУ бачать загрозу поширення псевдоекзит-полів у день голосування. «Можуть бути поширені маніпулятивні дані», — не виключив О.Кошель.

Також він назвав найтиповіші проблеми та порушення в день голосування: агітація в день виборів, голосування замість родичів, перебування в одній кабінці кількох виборців (переважно йдеться про перебування з дітьми — ІФ), фотографування виборчого бюлетеня.

У звіті КВУ за результатами тривалого спостереження за підготовкою до виборів президента України, оприлюдненого під час брифінгу, також відзначається проблема можливої криміналізації виборчого процесу та спроб силового втручання в хід голосування на окремих ДВК з боку так званих парамілітарних організацій, зареєстрованих як офіційні спостерігачі на виборах.

«КВУ розцінює можливість термінового втручання з боку окремих організацій під час виборчого процесу як одну з реальних загроз проведення вільних і чесних виборів президента, що потребує відповідної реакції з боку Центральної виборчої комісії та правоохоронних органів», — ідеться у звіті громадської організації.

Чергові вибори президента України відбудуться 31 березня 2019 року.

Схожі новини