Передплата 2024 ВЗ

У Сумах госпіталізували шістьох медиків пологового будинку, де від кору померла породілля

  • 29.03.2019, 12:13
  • 700

З підозрою на кір госпіталізували шістьох медпрацівників пологового будинку у Сумах, де від цієї хвороби нещодавно померла породілля.

Медики говорять про спалах, бо недужих на кір, що контактували з породіллею, стає дедалі більше, повідомляє ТСН.

«Дві медсестри контактні, які працюють в приймальному відділенні. І всі решта — це акушерки і медперсонал, які обслуговували», — розповіла завідувачка інфекційним відділенням сумської лікарні № 4 Світлана Грищенко. Ознаки кору у жінок з’явилися через два тижні після контакту з хворою, котру до пологового привезли з Буринської райлікарні. Там за 24-річною вагітною спостерігали медики, бо в родині жінки троє в той час перехворіли на кір, але приймати пологи в районі не наважилися.

Попри те, що жінка народжувала і перебувала з немовлям в окремому боксі, вберегтися від інфекції не вдалося. Після смерті породіллі пологові відділення і у Сумах, і у Бурині закрили. «Через те, що підозра на захворювання у співробітника. Є катаральні явища», — каже головний лікар Буринської ЦРЛ Зоя Сидорук. У сумських медиків кір також ще не підтверджено, аналізи зроблять лише за кілька днів. «Зі слів, усі щеплені в дитинстві, але довідку ще не пред'явили мені. Нещодавно два чоловіка пройшли щеплення, але вже коли ця склалася небезпечна ситуація», — каже Грищенко.

За даними ТСН, ознаки хвороби з’явилися і у немовляти, чия мати померла, однак у лікарні про це говорити не бажають. «Не маю повноважень обговорювати стан цього пацієнта. Не маю дозвола ні від батьків, ні від опікунів», — пояснив головний лікар Сумської обласної дитячої клінічної лікарні Ігор Змисля.

Медики кажуть, що через померлу породіллю в області спалах: у Путивльському коледжі на кір захворіла студентка, що лежала з цією ж таки вагітною у лікарні, також з підозрою на кір госпіталізували двох її сусідів. Піднялася температура і у однієї з жінок, яка народжувала в один час з померлою породіллею. Через спалах кору терміново зібрали провідних медиків, педіатрів та інфекціоністів області, котрі радяться, як запобігти подальшому розповсюдженню хвороби. Наразі всіх сумських медиків зобов'язали пройти вакцинацію, а тих, хто має протипоказання, переведуть у відділення, де не контактують з хворими на кір.

Як повідомлялося, в середині березня до пологового будинку в Сумах привезли хвору на кір вагітну жінку. Про інфекцію медиків попередили, тому породіллю навіть не оформляли у приймальному відділенні, а одразу помістили до ізольованої палати. 24-річна жінка народила здорового малюка, але сама через кілька днів померла.

Схожі новини