Передплата 2024 «Добра кухня»

Для «Миколаївської фортеці» готують захисний паспорт

Жителі районного Миколаєва і навколишніх сіл одержимі метою вберегти від знищення унікальну історичну пам’ятку - комплекс інженерно-фортифікаційних споруд часів Першої світової війни, який розташованих на околиці міста (мікрорайон «Печери»).

Історики називають цей об’єкт «Миколаївською фортецею». А загрожує їй намір заїжджих підприємців (які нібито пов’язані з членом Кабміну) облаштувати тут 50-метровий кар’єр піску. Аби не допустити цього, місцева громада зробила ряд запобіжних кроків.

Проти будь-якої господарської діяльності на території фортеці виступили учасники громадських слухань у Миколаєві і селі Дроговижі. 26 березня на своїй сесії депутати Дроговизької сільради ухвалили рішення відмовити ТзОВ «Торговельно-промислова компанія «Західінвест-Партнери» у проведенні геологорозвідки на цій території.

І звернулися до своїх колег у Миколаївській райраді з проханням повністю «паспортизувати» цей об’єкт історичної спадщини, віднести його до земель ландшафтного парку, зробити його ще однією туристично-відпочинковою візитівкою краю. Для підготовки відповідних документів дроговижці погодилися виділили із місцевого бюджету 20 тис.грн. Ще 70 тис. грн. готова заплатити за інвентаризацію і паспортизацію «фортеці» Миколаївська міськрада.

Своєю чергою, районна рада скерувала у Держгеокадастр листа, в якому просить це відомство при вирішенні питання про новий піщаний кар’єр у Миколаєві врахувати негативну реакцію громадськості. Районні депутати попередньо погодилися виділити 50 тис. грн. на паспортизацію. Рішення прийматимуть на сесії 9 квітня.

А поки іде «паперова війна», хтось намагається донищити залишки «Миколаївської фортеці». Місцевий краєзнавець Микола Гнатів повідомив кореспонденту «Високого Замку», що минулого понеділка, 25 березня, невідомі особи спиляли десяток сосен на території цього об’єкта — упалі дерева завалили входи в окремі печери. На думку активіста, це зроблено для того, щоб геть чисто зруйнувати цінну історичну пам’ятку, щоб уже не було що паспортизувати. За сигналом громадськості на місце виїхали представники райвідділу Нацполіції і заступник голови райдержадміністрації.


Схожі новини