Передплата 2024 ВЗ

Американці полетять на Місяць

Мета космічної місії — «створення там постійної бази й підготовка до польоту на Марс»

Віце-президент США Майк Пенс закликав до пришвидшення національної космічної програми, — аби американські астронавти знову висадилися на Місяць не пізніше 2024 року.

Уперше люди ступили на поверхню Місяця у липні 1969 року. У рамках місії космічного корабля «Аполло 11» це зробили двоє американських астронавтів, уже покійний Нейл Армстронг і Базз Олдрін. Програма пілотованих польотів на Місяць, що складалася з шести місій кораблів «Аполло», завершилася 1972-го.

«Протягом найближчих п’яти років американські астронавти повернуться на Місяць, — заявив Пенс. — Мета — створити там постійну базу й готуватися до польоту на Марс». За словами віце-президента США, треба використати «усі доступні засоби». Тобто, якщо буде необхідно, то ракети й посадкові апарати, розроблені NASA (Національною аерокосмічною агенцією), будуть замінені відповідною технікою приватних компаній. Ідеться про корпорацію Space X мільярдера Ілона Маска, яка вже й запускала космічні апарати на орбіту Землі, й успішно повертала їх назад.

«Виклик прийнято. Беремося до роботи», — написав у Твіттері адміністратор NASA Джим Брайденстайн. За його прогнозами, перший політ нового космічного корабля SLS, спочатку без екіпажу, відбудеться вже наступного року. Згідно з планами NASA, під час наступного польоту на Місяць астронавти висадяться на супутнику Землі в районі його Південного полюса. Сааме у розташованих там кратерах, вважають науковці, існує вода у вигляді льоду.

Скільки коштуватиме нова Місячна програма? Як пише Reuter, десятки мільярдів доларів. Готуючись до виборів 2020 року, вважають експерти агенції, Дональд Трамп хоче презентувати американцям масштабний загальнонаціональний проект. Обіцяв же «знову зробити Америку великою», ось і робить. Трамп також прагне «втерти носа» конкурентам США у космічній царині, насамперед китайцям, які нещодавно успішно запустили зонд на темний бік Місяця.

Схожі новини