Передплата 2024 «Добрий господар»

Призначено нового голову моніторингової місії ОБСЄ в Україні

  • 27.03.2019, 16:48
  • 637

Головою Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні призначено турецького дипломата Яшара Халіта Чевіка, який змінить на цій посаді Ертурула Апакана.

Про це повідомив заступник прес-секретаря Держдепартаменту США Роберт Палладіно, опублікувавши відповідну заяву в Twitter, повідомляє Сьогодні.ua.

За його словами, США вітають призначення Халіт Чевіка і висловлюють повагу нинішньому голові СММ Апакану, який залишає цю посаду, за відданість своїй місії щодо поліпшення ситуації з безпекою.

«Ми висловлюємо подяку спостерігачам і співробітникам СММ за цінний внесок у роботу цієї місії і їх самовіддану службу в складних і часом небезпечних умовах. Значний досвід роботи посла Чевіка на державній службі в якості дипломата зробив його цілком підготовленим для цієї посади. Сполучені Штати настійно закликають всі країни-учасниці ОБСЄ підтвердити підтримку СММ. Ми закликаємо Росію і сили, які вона озброює, тренує, очолює і воює на їхньому боці в Україні, дозволити СММ мати повний і безперешкодний доступ до всієї території України в межах її міжнародно визнаних кордонів», — йдеться в заяві.

Як відомо, Ертурул Апакан очолював СММ ОБСЄ в Україні з 2 квітня 2014 року. Його термін закінчується 1 квітня і його посаду займе Чевік.

Відзначимо, в лютому Апакан відзначився дивним висловленням по російській агресії на сході України, відповідаючи на репліку дипломата РФ, не підтвердивши присутність російських військ на Донбасі.

Нагадаємо, в жовтні 2018 року в ОБСЄ все ж озвучували докази присутності військ Росії на Донбасі. Спостерігачам місії навіть самі кадрові російські військові зізнавалися, що приїжджали на Донбас по ротації.

Новопризначений керівник Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Яшар Халіт Чевік замінить на цій посаді чинного голову Місії Ертурула Апакана з 1 червня.

Схожі новини