Передплата 2024 «Добра кухня»

В селі на Рівненщині голосуватимуть майже 2 тисячі однофамільців

  • 27.03.2019, 15:56
  • 891

Більше половини мешканців села Серники в Рівненській області є однофамільцями.

Про те, як там готуються до виборів, йдеться в репортажі «Радіо Свобода».

Однофамільців у селі 1919 осіб. Як так склалося — ніхто не знає напевно.

Побутують певні легенди: перші Полюховичі в Серниках з’явилися близько 500 років тому. Спочатку польська королева Бона зробила дворянами Лук’яна Полюха і його братів, яким вона ж і дала прізвище — Полюховичі. Від них, за цією легендою, і почався рід Полюховичів. За однією з версій, одружитися на простих селянах нащадки цих дворян не хотіли і тому брали шлюб із далекими родичами. Зараз Серникам журналісти часто присвячують свої матеріали, а місцеві жінки, виходячи заміж, не змінюють паспортів.

У сільській раді запевняють втім, що в списках виборців Полюховичів не плутають.

«Я працюю з 2005 року. Раніше ми друкували списки, і з цими Полюховичами важко було. Може, збився, а, може, двічі назвав того самого. Зараз легше», — говорить секретар Серницької сільради Надія Полюхович.

Повні тезки тут зустрічаються десятки разів. Полюховичів на виборчих дільницях ідентифікують за адресою і датою народження.

«Є така ситуація, що дійсно збігаються і ім’я, і по батькові теж. Але це не вплине на списки або результати. Тому що і місце народження, і адреса проживання у кожного різні», — уточнює начальник відділу ведення Держреєстру виборців Зарічної райдержадміністрації Тетяна Ломако.

Плутали в Серниках хіба що кандидатів. У 2010 році на посаду голови сільради балотувалися відразу п’ять Полюховичів. Причому двоє з них — Івани Івановичі. Обидва безробітні, і виборці відрізняли їх хіба що за датою народження. Тому кандидати просили вписати в бюлетені їхні прізвиська.

«Один Полюхович Іван Іванович — Гринюк. Інший Полюхович Іван Іванович — Кашевар. Але законодавство забороняє писати в бюлетені в дужках прізвиська. Ну ось, може, хтось втратив голоси, а хтось отримав», — згадує голова Серницької сільради Василь Полюхович.

Школярам, у яких збігається не тільки прізвище, а ще й ім’я та по батькові, судилося бути, наприклад, «Іваном першим», «другим» або «третім». Саме на прізвиська місцеві один одного і називають.

Явка на виборчих дільницях у Серниках, розповідають у сільраді, зазвичай вища ніж 50%. Не голосували минулого разу там, наприклад, ті, хто виїжджав на сезонні заробітки за кордон.

Схожі новини