Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Наливайченко звинуватив двох кандидатів в президенти в отруєнні Ющенка, вбивстві Гонгадзе та розкраданні армії

  • 27.03.2019, 11:35
  • 3 024

Екс-керівник Служби безпеки України Валентин Наливайченко заявив, що кандидатів у президенти Анатолія Гриценка та Ігора Смєшка, не можна допустити до влади через їх причетність до вбивства журналіста Георгія Гонгадзе, отруєння Віктора Ющенка та розкрадання української армії.

Про це він заявив в ефірі одного з телеканалів, передає телеканал «Прямий».

Засновник Українського інституту майбутнього Тарас Березовець нагадав, що історія знає приклади, коли колишні керівники спецслужб ставали президентами. Один з них — президент Джордж Буш-старший, колишній керівник Центрального розвідувального управління. Але він спирався на ресурси Республіканської партії, і при ньому Сполучені Штати виграли «холодну війну». Інший приклад — це Владімір Путін, колишній російський полковник Комітету державної безпеки.

«В українських реаліях ми маємо одразу трьох силовиків, які нині балотуються на президентських виборах. Це ви як колишній керівник Служби безпеки, Ігор Смєшко, теж ваш колега, який очолював СБУ свого часу, і Анатолій Гриценко врешті-решт, який був міністром оборони. Нинішні рейтинги, на превеликий жаль, жодному з трьох цих кандидатів, включаючи вас, не дають перспективи другого туру. Ну, будемо говорити відверто, шансів на це фактично немає. Чи не думали ви над тим, аби… як силовики, як люди мають унікальний досвід, після другого туру, напередодні парламентських виборів, можливо, подумати над створенням єдиної політичної партії, для того щоб не конкурувати один з одним? Бачите ви в цьому перспективу?», — сказав Березовець.

«Ключова відмінність в тому, що я не є ні полковником, ні генералом. Я, як і був, так і залишився дипломатом. Тому така аналогія не підходить мені навіть внутрішньо. І я скажу чому. Тому що, коли я в перший раз був переведений з дипломатії в Службу безпеки України, я для себе і для країни зробив дві важливі речі, я вважаю. Перше — я раз і назавжди розсекретив архіви КДБ і НКВС. І сказав, що не буде більше СБУ КДБ або щось подібне. Тому ті кандидати, яких ви назвали, відстоюють інші позиції і працювали в іншій системі, і не зробили бодай того, що зробив український дипломат, який був переведений тоді в СБУ», — сказав Наливайченко.

«І друге. Я справді наполягаю і стою на позиціях, що такі ганебні вбивства, як було вбивство журналіста Гонгадзе, отруєння кандидата в президенти Ющенка, розкрадання української армії колишніми міністрами оборони Януковича, до яких належить один із кандидатів, яких ви назвали, не просто не можна з ними об’єднуватись, а цих людей у владу не можна пускати. Вони мають бути давно в Антикорупційному суді. Один з них. А другий має бути в Генеральній прокуратурі і в суді за причетність до отруєння кандидата в президенти. З ким об’єднуватись?», — наголосив він.

Раніше голова Тимчасової слідчої комісії ВР для проведення розслідування відомостей за фактами розкрадання у Збройних силах України та підриву обороноздатності держави в період з 2004 по 2017 рік Іван Вінник повідомив, що документи про схеми розкрадань в українській армії періоду головування у Міністерстві оборони Анатолія Гриценка і Юрія Єханурова здебільшого знищені.

До того ж під час останнього засідання ТСК Іван Вінник повідомив, що постанови за підписом прем’єра-міністра Юлії Тимошенко призвели до руйнування української армії.

Голова фракції Партії «Блок Петра Порошенка» Артур Герасимов під час засідання ТСК щодо розкрадань в ЗСУ заявив, що розкрадання в армії призвело до того, що на початок агресії Росії 2014 року країна була повністю обезкровлена.

Народний депутат Іван Вінник на засіданні очолюваної ним Тимчасової слідчої комісії щодо розкрадань у Збройних силах України заявив, що за часів прем'єрства Юлії Тимошенко військова техніка розпродавалась у 35 разів дешевше за ринкову вартість.