Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Командувач ВМС США у Європі та Африці закликав Росію до негайного звільнення українських моряків

  • 27.03.2019, 10:13
  • 602

Спроба Росії перебрати контроль над Азовським морем є одним із найяскравіших прикладів агресивності Росії.

Про це заявив адмірал флоту США Джеймс Фоґґо, командувач ВМС США у Європі та Африці, коментуючи власну участь у Мюнхенській конференції з безпеки та ситуацію з безпекою у Європі та Африці. Фоґґо закликав Росію негайно звільнити захоплених в Азовському морі українських моряків, повідомляє Голос Америки.

Адмірал флоту США заявив, що Росія щодня стає агресивнішою.

«Протягом останніх 5 років Росія намагалася перекроїти кордони за допомогою сили та здійснила досить значне військове посилення. Найбільшими прикладами цього є незаконна анексія Росією Криму, відібраного в України, та їхня спроба перебрати контроль над Азовським морем. Мене це непокоїть», — заявив адмірал ВМС США.

Американський військовий відзначив, що Росія намагається контролювати Азовське море не лише за допомогою перешкоджання доступу до нього Україні, але й обмежуючи доступ вантажним суднам із інших частин світу.

Раніше у березні Сполучені Штати, країни ЄС та Канада запровадили скоординовані санкції проти осіб, залучених до нападу на три українські судна поруч із Керченською протокою 25-го листопада минулого року.

Державний департамент США тоді назвав атаку небезпечною ескалацією та порушенням міжнародного права і закликав Росію негайно повернути судна та членів екіпажу і поважати свободу мореплавства в Керченській протоці та в Азовському морі.

Між тим адмірал Фоґґо звертає увагу на зростання «словесних погроз» із боку Росії.

«Росія погрожує завдати ударів проти американських об'єктів, загрожує кораблям у Північному морі, Арктичному океані, якщо Росія не отримуватиме попереджень за 45 днів щодо наміру пройти Північно-Західним проходом. Це просто не відповідає Конвенції ООН з морського права у питанні безперешкодного плавання. Тож від Арктики до Чорного моря та східної частини Середземноморського регіону дії та заяви Росії стали більш провокативними», — наголосив Фоґґо.

Офіційний Twitter ВМС США у Європі та Африці також відзначив, що, на думку Фоґґо, агресія Росії стосується не лише України, а є «загрозою регіону, Європі та США і стабільності міжнародного порядку».

Дії Росії, спрямовані на перешкоджання судноплавству у таких місцях, як Азовське море, підривають та дестабілізують Україну та порушують міжнародні норми та стандарти поведінки", — сказав Фоґґо.

Військовий звернув увагу на порушення Росією угод з Україною щодо судноплавства в Азовському морі. При цьому Фоґґо закликав «обидві сторони» до стриманості, а Росію — до «негайного звільнення захоплених українських моряків»

Схожі новини