Передплата 2024 ВЗ

Глобальне потепління «з'їло» місяць літа: кліматологи розповіли, як змінилася погода в Україні

  • 27.03.2019, 08:58
  • 1 253

Літо цьогоріч буде на місяць коротшим. Кліматологи оприлюднили прогноз, за яким осінь прийде в Україну вже у серпні — з дощами і зниженням температури.

Тож пропонують планувати відпустки на червень та липень і обов’язково пакувати у валізи парасольки. Бо погода буде примхливою як ніколи, повідомляє ТСН.

На термометрі ще плюс дев’ять, а в Одесі вже активно готуються до початку сезону. Чистять басейни і навіть виносять роздягальні на пляж. Власники готелів налаштовані оптимістично. Мовляв, набережна Ланжерону залишатиметься порожньою ще тиждень — максимум два.

Проліски і верба розквітли як і заведено — при перших ознаках потепління. А от масовий період цвітіння замість червня очікуємо вже в травні — рослини реагують на глобальні кліматичні зміни першими.

Науковець Віктор Мельник веде нас углиб столичного ботанічного саду. Десять років тому вивчена здавалось би на сто відсотків приземна ліана з гострим листям раптом поповзла вгору на сусідні дерева. І там повністю переродилася. Змінила форму листя, почала квітнути білим і плодоносити темними китицями. Тобто стала плющем середземноморським.

«Важко навіть уявити, що це одна і та сама рослина — ніхто такого не очікував, що відбулось, і чимось іншим ніж глобальним потеплінням це не поясниш», — каже вчений.

Кліматолог Вазіра Мартазінова погоду міряє не годинами, а десятиріччями. Каже, клімат в Україні змінився. «Літо у порівняння з попередніми роками минулого століття зжалося — вони зберігається на три місяці, а два», — каже вона.

За останні тридцять років весна з’їла шматок червня, а осінь відкусила половину серпня. І навіть те, що залишилось, звичним літом не назвеш. Протягом однієї доби може вшкварити надактивне сонце, вперіщити шалена злива і навіть всипати сніг.

Одночасно гігантський град сипе у Луцьку разом зі зливою, яка затоплює вулиці. А за місяць циклон накриває Львів.

Щоправда, одесити у холодний серпень не вірять. Як би рано не почався сезон, закінчувати раніше вересня не збираються.

Схожі новини