Передплата 2024 «Добрий господар»

Українці у ніч перед виборами спатимуть менше

  • 26.03.2019, 08:12
  • 528

Перехід на літній час в Україні в 2019 році відбудеться в ніч з суботи на неділю, з 30 на 31 березня. О 3:00 потрібно буде перевести стрілки годинника на одну годину вперед. Таким чином, українці в ніч перед виборами будуть спати на годину менше.

Про це пише Styler.rbc.uа.

Перехід на літній час відбувається більш ніж у ста країнах світу, при чому в деяких із них встановлено свій, особливий графік переведення годинників. Наприклад, в Йорданії переходять на літній час в останній четвер березня, на зимовий — в останню п'ятницю вересня. У Бразилії переводять стрілки годинника в третю неділю лютого і в третю неділю жовтня.

Вважається, що переведення годинників сприяє більш ефективному використанню світлого часу доби. Раніше в Україні порушувалося питання про скасування регулярного переведення годинників, але влада так і не скасувала цю традицію.

Відомо також, що деякі країни вже відмовилися від щорічного переведення на літній і зимовий час. Нещодавно відмовилася від такої практики Туреччина, а раніше — Ісландія, Білорусь і Росія.

У Європарламенті також піднімали питання про відмову від переведення часу і спочатку навіть вирішили, що в 2019 році буде останній перехід на літній час. Але пізніше цю дату знову перенесли — тепер на 2021 рік. Країни-члени Євросоюзу повинні прийняти до цього часу рішення — за яким графіком вони хочуть жити, по-літньому або по-зимовому.

Переведення годинника впливає на самопочуття мешканців України і тому медики рекомендують у дні перед переведенням годинників і після — зменшити навантаження, постаратися висипатися, частіше гуляти на свіжому повітрі і пити побільше води.

Схожі новини