Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Керівникам «Укрспецекспорту» часів Януковича оголосили підозру в крадіжці $ 24 млн

  • 25.03.2019, 17:49
  • 405

Екс-керівникам державної компанії «Укрспецекспорт», які впродовж 2010−2012 років шляхом зловживання службовим становищем заволоділи грошовими коштами на суму 23 млн 870 тис. 458 доларів США, оголошено про підозру.

Про це у Facebook повідомила прес-секретар генерального прокурора Лариса Сарган, повідомляє УНІАН.

«Повідомлено про підозру колишнім керівникам ДК „Укрспецекспорт“, які упродовж 2010−2012 років шляхом зловживання своїм службовим становищем через укладання угоди про співробітництво з іноземною компанією, зареєстрованою в Об’єднаних Арабських Еміратах, з метою виключно забезпечення документального оформлення фіктивних господарських відносин та протиправного перерахування грошових коштів без виконання будь-яких робіт та надання послуг ДК „Укрспецекспорт“ по зовнішньоекономічних контрактах заволоділи грошовими коштами на суму 23 870 458 дол. США, що за офіційним курсом НБУ на час вчинення злочину становить 190 062 578 грн, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України», — повідомила Сарган.

За її словами, вказані особи переховуються від органу досудового розслідування, їх оголошено в розшук. При цьому, за постановами інших органів досудового розслідування, підозрювані також перебувають у розшуку за вчинення корисливих злочинів.

Водночас, Сарган додала, у період реалізації злочинного плану із заволодіння грошовими коштами один з підозрюваних, колишній керівник ДК «Укрспецекспорт», був призначений на посаду керівника ДК «Укроборонпром», а в подальшому — на посаду міністра оборони.

Сарган нагадала, що Головною військовою прокуратурою Генпрокуратури здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) та ч. 2 ст. 366 (службове підроблення) Кримінального кодексу України.

Нагадаємо, 4 січня стало відомо, що до Генпрокуратури на допит на 8 січня викликано колишнього міністра оборони Дмитра Саламатіна. Його викликали для участі у проведенні слідчих та процесуальних дій у кримінальному провадженні від 31 січня 2013 року.

Саламатін був генеральним директором державного концерну «Укроборонпром» (2010−2012 рр.), міністром оборони (з 8 лютого до 24 грудня 2012 року). Пізніше генеральний прокурор Юрій Луценко повідомив, що Саламатіну оголошено підозру про участь у складі злочинної організації екс-президента Віктора Януковича.

Також Саламатіну інкримінується заволодіння чужим майном в особливо великих розмірах шляхом зловживання службовим становищем, вчинення державної зради в інтересах Росії, підрив обороноздатності, державної та економічної безпеки України шляхом вчинення умисних дій, спрямованих на витіснення України зі світових ринків зброї на користь РФ.

«Тільки умисні дії Саламатіна по зриву контракту між казенним підприємством «Харківське конструкторське бюро з машинобудування імені Морозова», державним підприємством «Антонов» та державним підприємством «СЗТФ «Прогрес» та Міноборони Республіки Ірак на постачання, ремонт, обслуговування військової техніки призвело до збитків України на 560 млн доларів США», — наголосив Луценко.

Як повідомила тоді у Facebook Сарган, Саламатіну оголошено про підозру за ч. 1 ст. 255, ч. 4 ст. 28, ч. 5 ст. 191, ч. 4 ст. 28, ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу України. Вона додала, що дії Саламатіна призвели до суттєвого погіршення відносин між Україною та Іраком, дострокового припинення контрактів, і надали можливість Росії посилити свої переговорні позиції на цьому ринку як конкурента України. За словами Сарган, як наслідок, з часу зриву іракських контрактів Україна не уклала жодного аналогічного широкомасштабного контракту у військовій сфері.