Передплата 2024 «Добра кухня»

У Новій Зеландії заборонили зберігати й поширювати маніфест терориста, який влаштував стрілянину в мечетях

  • 24.03.2019, 13:53
  • 495

У Новій Зеландії заборонили зберігати й поширювати маніфест терориста, який влаштував стрілянину в мечетях міста Крайстчерч і вбив 50 людей.

Таке рішення ухвалило Агентство з класифікації кінофільмів і книг країни, повідомляє Громадське

В Агентстві дійшли висновку, що маніфест містить обґрунтування актів неймовірної жорстокості, зокрема вбивства дітей, та загалом пропагує насильство стосовно певних груп людей.

У маніфесті терорист написав про місця для потенційних атак у Новій Зеландії і про засоби, за допомогою яких можна здійснити подібну атаку.

Згідно з рішенням Агентства, мешканців Нової Зеландії зобов’язали видалити копії маніфесту і будь-які посилання на нього. Ця вимога стосується також місцевих ЗМІ.

Нагадаємо:

15 березня у двох мечетях новозеландського міста Крайстчерч відкрили вогонь, загинули 49 людей. Зранку 17 березня поліція знайшла ще одне тіло після розстрілу, кількість загиблих зросла з 49 до 50.

Один з нападників — 28-річний автралієць Брентон Таррант — перед тим, як відкрити вогонь, він поширив 74-сторінковий маніфест, у якому висловив свою ненависть до мігрантів, а також пояснив мотиви своїх дій.

Свій вчинок Брентон назвав «терактом». Упродовж 17 хвилин вів пряму трансляцію з мечеті, згодом Facebook прибрав відео, а також заблокував його профіль.

За 9 хвилин до розстрілу людей він розіслав свій маніфест за понад 30 парламентськими адресами, зокрема прем'єр-міністерці країни Джасінді Ардерн. Додамо, що в маніфесті, оприлюдненому перед нападом, терорист зазначив: «Ви не знайдете спокою ні в Ісландії, ні в Польщі, ні в Новій Зеландії, ні в Аргентині, ні в Україні».

Після теракту поліція взяла під варту чотирьох людей — трьох чоловіків і одну жінку. Правоохоронці заявили, що затримані не були у «списку нагляду» як Нової Зеландії, так і Австралії.

Схожі новини