Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

НБУ випустив пам’ятні монети на честь надання Томосу ПЦУ

  • 22.03.2019, 14:14
  • 1 456

Національний банк вирішив ввести пам’ятну монету «Надання Томосу про автокефалію Православної церкви України».

Про це йдеться в повідомленні НБУ, передають «Українські Новини».

Випущені золота, срібна і нейзильберові монети.

Дата введення монети в обіг: 25 березня 2019 року.

Випущена рифлена монета з нейзильберу номіналом 5 гривень, вагою 16,54 г, діаметром 35 мм, тиражем 75 000 штук.

На аверсі монети в середині стилізованого хреста, утвореного орнаментальним декоративним фризом, на дзеркальному тлі угорі — малий Державний герб України, під яким розташовано напис «Україна»; відбитки печаток Вселенського Патріарха Варфоломія і Митрополита Київського і всієї України Епіфанія, між якими розташовано позначення номіналу — 5, нижче напис — «гривень», рік карбування монети — «2019» і логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України.

На реверсі монети на тлі бань Софійського собору зображено стилізований фрагмент Томосу, по обидва боки від центрального купола вказана дата надання Томосу; по колу напис: «Надання Томосу про автокефалію Православної церкви України».

Рифлена золота монета номіналом 100 гривень, вагою 31,1 г, діаметром 32 мм, тиражем 1500 штук.

На аверсі монети розміщено: угорі півколом напис: «від Хрещення до Томосу.

Тисячолітній шлях Української Церкви"; внизу — малий Державний Герб України та написи «Україна», «100 гривень»; в центрі на дзеркальному тлі абрису собору Святого Георгія в Стамбулі — купола Софійського собору в Києві, по обидва боки від центрального купола — роки «988» і «2019».

На реверсі монети на дзеркальному тлі зображення Вселенського Патріарха Варфоломія, який підписує Томос; розміщено написи: «Благословляємо і проголошуємо Православну Церкву в Україні автокефальної» і «Вселенський Патріарх / Варфоломій».

Срібна монета номіналом 20 гривень, вагою 62,2 г, діаметром 50 мм, тиражем 4000 штук.

На аверсі монети розміщено: угорі — малий Державний Герб України, під яким напис «Україна»; на тлі стилізованого рукописного фрагмента Томосу — позолочені (локальна позолота) відбитки печаток Вселенського Патріарха Варфоломія і Митрополита Київського і всієї України Єпіфанія, під якими — рік карбування монети «2019» і номінал «20 гривень»; по колу напис: «Благословляємо і проголошуємо Православну Церкву в Україні автокефальної».

На реверсі монети в центрі на матовому тлі зображено хрест, в центрі якого дата надання Томосу, по колу написи: «Православна Церква України» і «15-я в благословенному хорі автокефальних церков».

Схожі новини