Передплата 2024 ВЗ

На могилах румунського Веселого цвинтаря — гумористичні віршики й сценки з життя померлих

У румунському селі Сапанта, або ж Сепинца, біля кордону з Україною, розташований Веселий цвинтар (румунською Cimitirul Vesel).

На кольорових дерев’яних надгробках вирізьблені сценки з життя людей, похованих на кладовищі. Малюнки часто супроводжуються жартівливими віршиками про небіжчиків.

Веселий цвинтар придумав Іон Стан Патрас, місцевий художник, який 1935 року почав вирізати з дерева хрес­ти для церковного кладовища. Картинка на кожному хресті зо­бражає сценку з життя померло­го, наприклад, про його фах або ж про обставини смерті. А під малюнками — гумористичні епі­тафії… Патрас робив такі хрести до 1977-го, коли відійшов у кра­щий світ. Тоді обов’язки худож­ника взяв на себе його учень, Думітру Поп Тінчу.

«Я довго жила світі, мала шість доньок, усіх любила, пе­реживала за них, — написано на одному з надгробків. — Іоне, мій чоловіче, послухай, бо не кажу зле: візьми собі дружину, не за­лишай хату порожньою». А ось інша епітафія: «Тут лежить моя теща. Якби прожила на світі ще рік, помер би я, а вона би про мене писала».

Зараз на кладовищі близь­ко 900 могил, вхід на Веселий цвинтар для туристів, яких чи­мало, платний.

Схожі новини