Передплата 2024 «Добра кухня»

Скандал у львівському ліцеї: «До ліцею ми прийшли з похвальним листом, а пішли з нервовим зривом…»

Після скандалу у Ліцеї ім. В. Стуса батьки Іллі Балабая перевели хлопчика до іншого навчального закладу.

Після скандалу із цькуванням у Львівському ліцеї імені Василя Стуса батьки учня 6-Б класу Іллі Балабая вирішили перевести дитину в іншу школу. Про це повідомила керівник відділу освіти Франківського району Леся Васюта. Журналіст «ВЗ» поцікавилася у мами хлопчика, Дарини Балабай, чи розібралося у цьому конфлікті керівництво школи? Яку роботу провели правоохоронні органи?

Нагадаємо, батьки учнів 6-Б класу Львівського ліцею імені Василя Стуса вирішили перевести дітей на дистанційне навчання через агресивну поведінку 12-річного однокласника Іллі Балабая. Натомість батьки хлопчика заявили, що це їхню дитину цькують.

«Врешті-решт вирішили перевести сина до іншого навчального закладу, — каже Дарина Балабай. — Ми ж не самогубці! У вчителів та адміністрації не було бажання робити щось конструктивне, а лише позбутися незручних людей».

«Чим ви були незручні?», — уточнюю.

«Бо обстоювали права своєї дитини, — каже мама хлопчика. — Хоча навіть у приватних школах вчителі хочуть бачити лише однорідну сіру масу, яка їх не напружує… Ми віримо, що школа, до якої перейшов наш син, не така. Проте ми дуже вдячні за підтримку міських органів освіти».

«На жаль, адміністрація ліцею відмовилась надати нам копію відео з камер відеоспостереження (для з'ясування обставин конфліктів), — веде далі Дарина Балабай. — Проте декілька відео опинились неофіційними шляхами у руках ювенальної поліції. Інспектор пропонувала нам взяти всю провину на себе, але ми відмовились».

Пані Дарина каже, на відео була бійка, де видно, як Іллю б'ють кулаком по голові…

Після скандалу у школі вирішили знімати уроки у 6-Б на відео. Але згодом камеру прибрали…

«До ліцею ми прийшли з похвальним листом за високі досягнення у навчанні, — каже Дарина Балабай. — А пішли з нервовим зривом та усною характеристикою вчителів та деяких батьків «неадекватна та ненормальна дитина»…

«Чи буде цю справу доведено до суду?», — запитую.

«Як нам пояснила правозахисник, суд — великий стрес для дитини, йти до суду потрібно у крайньому випадку. Зараз дитина у здоровому колективі. Але якщо тиск на нас триватиме, будемо вимушені робити відповідні кроки. Наразі поліція розглядає наші звернення, пояснення та скарги на дії адміністрації ліцею та працівників ювенальної поліції».

Коментар для «ВЗ»
Михайло ЗАРЕМБА, директор ЛНВК імені Василя Стуса:

— Батьки забрали дитину зі школи. Як вважаєте, ви цей конфлікт вирішили?

— Батьки багато спілкуються у соцмережах… Є позиція батьків і є моя позиція. Учень Ілля не є жертвою булінгу, а сам у нашій школі створював дисциплінарні порушення. Про булінг не йдеться, бо ці факти не підтверджені жодною стороною (ні з нашої сторони, ні зі сторони батьків Балабая). Є закон про булінг, у ньому все чітко прописано. Є два звернення від адміністрації і від батьків в органи ювенальної поліції. Проводиться розслідування. Який його результат, мені наразі не відомо.

Чи ви надали поліції загальне відеоспостереження?

— Поліція не вимагала жодних відеоспостережень. Інформація на наших записах зберігається до 30 календарних днів. Ми подали до поліції письмові пояснення з боку батьків, вчителів, учнів. Ще до того розголосу в нас працювали працівники з ювенальної поліції. Проводили тренінги, семінари. Не вперше ми таке проводили, не лише щодо цього конфлікту.

— Тобто я правильно розумію, булінгу у вашій школі не було? Була одна дитина, яка тероризувала всю школу: директора, вчителів, учнів…

— Директора не тероризувала, це ваше слово, я такого слова не вживаю. Я говорю про те, що була неналежна поведінка. Не давалося проводити нормально уроки. Між учнями постійно виникали зіткнення. Був один факт зі слів дітей, і батьки підтверджували його. Ілля після якогось коментаря підійшов до учня і вдарив його в голову (Деталей директор не знає, тому далі не коментує. — Авт). Ми виконали усі пункти щодо наших посадових обов'язків. Звернулися з заявами до органів ювенальної поліції. І по всіх фактах, і знову таки, по факту неналежного виховання дитини, зможемо отримати відповідь.

— Тобто навчальний заклад своєї провини не відчуває?

— Ми запрошували батьків Іллі на батьківські збори, але вони відмовлялися приходити. Вони казали, що це пережиток совдепії. Ілля не відвідував школу протягом півтора тижня. Потім батьки прийшли і забрали дитину в інший навчальний заклад. Ми вважаємо, з дитиною треба працювати. Хлопчик дуже розумний з усіх предметів. У нашому навчальному закладі триває робота з психологом, є заплановані заходи по роботі з дітьми у цьому класі.

Схожі новини