Передплата 2024 «Добра кухня»

110-й ювілей Станіслава Єжи Леца відзначать на єврейське свято Пурім

20 — 21 березня у Львові говоритимуть про життя та творчість автора геніальної книги афоризмів «Незачесані думки»

У Львівському Палаці мистецтв 20−21 березня урочисто святкуватимуть 110-ту річницю від дня народження всесвітньо відомого сатирика, автора геніальної книги афоризмів «Незачесані думки» Станіслава Єжи Леца. 20 березня там відбудеться урочиста академія з цієї нагоди, яка матиме афористичну назву «Годинник б’є всіх».

Того ж дня о 18.30 — публічна дискусія «Лец сьогодні. Спадщина. Політичний контекст» у Науковій бібліотеці ім. І. Франка (вул. Драгоманова, 5). 20 березня о 12.00 на вул. Університетській, 1 (на огорожі парку Франка) відкриється вулична виставка, де можна буде почитати відомі афоризми автора та різні цікавинки про нього. 21 березня о 17.00 — презентація книги дослідниці творчості афориста Лідії Коської «Лец. Автобіографія слова» у Львівській національній бібліотеці ім. В. Стефаника. Поспілкуватися з сином Станіслава Єжи — Томашем де Туш-Лецом та подивитись документальний фільм із родинного архіву можна буде 21 березня о 19.00 у Палаці культури ім. Г. Хоткевича.

Чому саме 20−21 березня у Львові згадуватимуть про Леца? Адже народився він 6 березня 1909 року за григоріанським календарем. Як розповіли «ВЗ» у Громадській організації «Львів — місто літератури» (один із організаторів заходу), 6 березня 1909 року за рухомим єврейським календарем саме відзначали свято Пурім. Це веселе свято, сповнене жартів і необмеженого споживання алкоголю, так би мовити «професійне» свято пересмішників і комедіантів (мовою їдиш їх називали «лец», що свідчить про саме такий фах предків поета). Відтак у родині чергові ювілеї Леца при житті і по смерті відзначали на свято Пурім, а не в відповідні дні григоріанського календаря. Цьогоріч, Пурім припадає на 20−21 березня.

Нагадаємо, у Львові торік Станіславу Єжи Лецу відкрили пам’ятну дошку на вулиці Словацького, 6, де він мешкав у 1920−1934 і 1939−1941 роках. А також презентували унікальний альбом «ЛЕЦ. XX століття», ініціатором створення якого був публіцист-сатирик, викривач злочинів путінського режиму, правозахисник Віктор Шендерович.


Афоризми Станіслава Єжи Леца


Негарно підозрювати, якщо цілком упевнений.

Після спілкування з деякими людьми у мене з’являється яскраво виражений комплекс меншовартості.

Сумління у нього чисте. Таке, що не було у вжитку.

Я думав, що опустився на самісіньке дно, але раптом знизу постукали.

Безвихідним називаємо становище, вихід із якого нам не подобається.

Апетит приходить під час їжі, але не йде під час голоду.

Схожі новини