Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Дав владиці іконою по голові»: на Вінниччині священика ПЦУ звинуватили в побитті єпископа Московського патріархату

  • 19.03.2019, 10:58
  • 852

На Вінниччині в селі Лука-Мелешківська віряни Православної церкви України та Московського патріархату не поділили храм.

Дійшло навіть до силових протистоянь, зупиняти які довелося поліції, повідомляє ТСН.

Тиснява, виламані двері, крики «бандити» і «ганьба» — так починалося богослужіння в сільській церкві, коли всередині зачинилися віряни РПЦ, а назовні зібралися віряни ПЦУ. «Ми запропонували почергове служіння, в різні дні, навіть на окремому престолі, щоб це все було канонічно. Вони відмовилися», — каже священик ПЦУ отець Віктор.

Хоч більшість селян на зборах проголосувала за перехід до ПЦУ, в храм людей не пускають. «Зачинили двері і певний час блокували двері. Приїхав архієрей, протягом двох годин не пускали. Потім двері відчинили з другого боку і змогли віруючі і архієрей до храму», — розповів секретар Вінницької єпархії Московського патріархату Володимир Пучков. З його слів, владика хотів залагодити конфлікт, але теж постраждав. «Отець Віктор дав нашому владиці Варсонофію іконою по голові, коли він зігнувся перехрещуватись», — стверджує отець Василь із МП.

Священик ПЦУ божиться, що іконою не бився, а лише пропонував прикластися. «Якщо він не захотів її поцілувати, то це він має відповідати перед Богом. Бити іконою когось по голові, це я вважаю… Тоді навіщо ми взагалі служимо Богу», — каже він. Правоохоронці втрутилися в конфлікт і заявили, що Московській патріархат поки що займає храм на законних підставах. «Ця церква належить цій релігійній громаді. Буде перереєстрація, буде інший власник — тоді буде інша ситуація. А поки наше завдання — не допустити кровопролиття і руйнування релігійних цінностей», — пояснив заступник начальник поліції Вінниччини Руслан Мороз.

Це підтверджують і чиновники — мовляв, громада ПЦУ не завершила процес реєстрації, тому прав на храм іще не має. «Необхідно зареєструвати статут релігійної громади ПЦУ і внести зміни до державного реєстру. Статут вони не подали», — каже начальник обласного управління у справах релігій Ігор Салецький. Однак і представники Російської церкви поступатися не збираються — готують судові позови, а поки ж обіцяють цілодобово чергувати у храмі та запасаються харчами і кагором.